Hoppa till huvudinnehåll

Rötter är viktiga men problematiska i Kina

Bild: Haldin Communication/ Joakim Haldin sebastian nummelin

Kina är ett av världens äldsta länder med många gamla traditioner. Människor i Kina tror ännu att om man äter fiskögon får man bättre syn eller att fårnjure gör ens egna njurar bättre.

Dessa traditioner härstammar från det gamla Kina och det kan vara svårt att förstå hur de har överlevt.

Familjen är något av det viktigaste som finns i Kina, om man har vuxit upp i en viss stad, t.ex. Peking, förväntas det också att man gifter sig med någon från samma stad. Det är många föräldrar som inte accepterar att deras barn gifter sig med en person från en annan ort.

Orsaken till detta är Hukou-systemet som alltid funnits i Kina. Man har ett register på varifrån folk härstammar. Om en kines flyttar till en ny stad men har kvar sin gamla stads ”hukou”, så är det många saker som blir problematiska. Är man kommer från Shanghai så kan man inte köpa bil, hus eller ansöka om pass och visum i Peking. Man måste resa tillbaka till Shanghai för att ta hand om allt detta.

Rötter är viktiga i Kina och man ser det dagligen här. Människor från landsbygden flyttar in till storstäder som Peking och Shanghai i hopp om en bättre framtid och jobb. Men deras liv blir ofta mycket svåra och folk tjänar dåligt med pengar. Dessutom är levnadsstandarden låg och de bostäder som de har råd med skulle klassas som obeboeliga i Finland.

Läs också

Nyligen publicerat - Resa