Hoppa till huvudinnehåll

Saariaho och Youssou N'Dour får årets Polarpris

Årets Polarpris går till den finländska kompositören Kaija Saariaho och den senegalesiske sångaren Youssou N'Dour.

Kaija Saariaho är känd för att ofta kombinera akustiska instrument med elektroniska instrument och datorer i sina verk. Saariaho har främst skrivit kammarmusik men också stora orkesterverk och operor.

Yles musikredaktör Eva Tigerstedt om Kaija Saariaho i Kulturtimmen:

Enligt juryn är Saariaho en kompositör som omprövar vad musik kan vara.


Den senegalesiske sångaren Youssou N' Dour får priset för sin roll som pionjär och för att han för vidare ett västafrikanskt kulturarv med sina sånger och historier.

Han har gjort den västafrikanska mbalax-musiken känd i västvärlden och han har samarbetat med stora artister från flera olika länder. Han har också genom sin musik aktivt jobbat för att föra samman sin egen griot-tradition med islam och andra kulturer.

Polarpriset delades första gången ut 1992. Pristagarna får en summa på en miljon kronor var. Priset delas ut av Kung Carl XVI Gustaf vid en ceremoni den 27 augusti i Stockholms konserthus.

I samband med att Kaija Saariaho fyllde 60 år på hösten 2012 hyllade Radio Vegas program Amadeus henne genom att låta några skandinaviska musiker berätta om sitt förhållande till hennes musik (lyssna på klippet ovan).

Se också en intervju med Kaija Saariaho (på finska) på Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes