Hoppa till huvudinnehåll

Terjärv lockar pendlare men tappar invånare

Terjärv centrum. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist terjärv

Det föds allt färre barn i Terjärv i Kronoby. Trots att ortens industri mår bra och det finns fler jobb än förvärvsarbetande personer i Terjärv, så blir invånarna allt färre.

Befolkningen i Terjärv minskar med ungefär tio invånare per år. Kommundelens tre skolor har de senaste åtta åren har tappat 65 elever, och trenden fortsätter. Hösten 2014 har Djupsjöbacka skola bara 13 elever.

Det ser riktigt illa ut den här gången, problemet är ju att det finns så få elever i hela Terjärv.
Ann Hanhikoski rektor för Djupsjöbacka skola i Terjärv.

- Det ser riktigt illa ut den här gången, problemet är ju att det finns så få elever i hela Terjärv, säger rektor Ann Hanhikoski.

Skolan har hotats av stängning redan flera tidigare men de senaste prognoserna visar att elevantalet sjunker till sex eller sju inom fem år.

Christer Vidjeskog vill bo kvar i Karleby. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist vidjeskog

Hundratals pendlar in varje morgon

Päivi Olsson pendlar 70 kilometer varje dag. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist päivi olsson

Paradoxalt nog blir arbetsplatserna i Terjärv fler samtidigt som invånarna blir färre. I dag bor 2 100 personer i Terjärv, och där finns mer än 1 000 arbetsplatser. Varje morgon pendlar hundratals personer in till Terjärv. Mer än 200 kommer från Kaustby, Evijärvi och Vetil.

- Det är ju positivt att det finns arbetsplatser, men det är en utmaning för kommunen att få folk att flytta hit. Det är ju här arbetsplatserna finns, säger Terjärvbon och Kronobys kommunstyrelseordförande Bernt Storbacka.

Kronoby kommun ska göra en strategi eftersom alla kommundelar tappar invånare även om minskningen är störst i just Terjärv. På 15 år har kommundelen krympt med 200 invånare.

- Det är inget fel alls på Terjärv, men är man född och uppvuxen i Karleby så är det där man känner sig hemma, svarar Christer Vidjeskog på frågan varför han inte flyttar till Terjärv utan pendlar till Rani Plast.
Plastfabriken är den största arbetsgivaren med 320 anställda.

Päivi Olsson pendlar från Evijärvi, totalt 70 kilometer per dag. Hon vill inte flytta till Terjärv trots att hennes man också jobbar där. De allra flesta morgnar tar de varsin bil till Terjärv och Päivi Olsson medger att det kanske inte är så smart.
- Lite galet, men så är det, säger hon och skrattar.

Läs också