Hoppa till huvudinnehåll

Christoffer Gröhn: Utbildningsnämnden gjorde bort sig

Sammanlagt 216 438 personer har i nuläget i en adress på nätet krävt att läraren Antti Korhonens uppsägning hävs. Det är den nästpopuläraste adressen på webbplatsen adressit.com efter den inaktiva adressen om att bojkotta tidningen Seiska.

Korhonen fick som bekant sparken efter att i slutet av mars i år kört ut en elev ur matsalen i Alphyddans högstadium i Helsingfors. Folket rasade över beslutet, vilket också avspeglas i det stora antal som undertecknat adressen. Men utbildningsverket med stadsdirektör Ritva Viljanen i spetsen stod fast vid sitt beslut och har ingående förklarat händelsen i offentligheten.

Utbildningsverket torde vara den som vet bäst i det här fallet eftersom man haft all fakta på hand. Trots det går utbildningsnämnden emot utbildningsverket och häver uppsägningen. Det är ett anmärkningsvärt beslut och frågan som väcks är hur mycket politikerna valt att lyssna på folket i det här fallet.

Politikerna har givetvis fria händer att gå emot beredningen i en fråga, men då det handlar om ett enskilt arbetsförhållande ter sig förfarandet mycket märkligt. Hur kan ledamöterna i nämnden veta bättre än de tjänstemän och lärare som på riktigt varit involverade i händelsen?

För det första var det helt absurt att ärendet ens behandlades i utbildningsnämnden och för det andra är det ännu mer absurt att nämnden lyssnar mer på den breda allmänheten än på dem som på riktigt vet vad som hände i Alphyddans skola.

Någon annan slutledning än att nämnden vädjat till väljarna och fattat ett beslut som ska falla allmänheten i smaken kan man inte dra. Sorgligt att det görs politik av det här.

Läs också