Hoppa till huvudinnehåll

Dödssiffran efter jätteras i Bangladesh bara stiger

Bild: Abir Abdullah / EPA dacca

Dödssiffran efter det förödande byggnadsraset i närheten av Bangladeshs huvudstad Dhaka för två veckor sedan uppgår nu till 800.

I natt hittades ytterligare 50 kroppar i rasmassorna. Det är oklart hur många som fortfarande saknas eftersom det inte finns exakt information om vem som befann sig inne i byggnaden då den kollapsade.

Myndigheterna har börjat betala ut ersättningar för utebliven lön till de arbetare som överlevde raset i det affärscentrum som inrymde fem textilfabriker. Enligt uppgift räddades 2 437 personer ur byggnaden.

Värsta olyckan inom textilindustrin

Raset ser ut att vara den värsta olyckan någonsin inom textilindustrin. Polisen i Bangladesh har gripit 12 personer misstänkta för att ha tvingat fabriksarbetarna att återvända till sina arbetsplatser efter att byggnadens ena vägg hade spruckit upp. De hotas av till och med dödsstraff.

Husets arkitekt säger att byggnaden aldrig var avsedd för fabriker. Enligt en preliminär utredning kan sprickan i husväggen ha orsakats av vibrationerna från stora generatorer som placerats på taket.

Textilindustrin står för 80 procent av Bangladeshs exportintäkter. Ungefär 60 procent av kläderna exporteras till Europa.

Häftiga protester mot klädindustrin har brutit ut i landet som en följd av olyckan.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes