Hoppa till huvudinnehåll

Femfaldigt ja till Sibboinvit

Östra nylands förbundsflagga och kommunvapen
Hur många kommunvapen kommer att finnas kvar i Östnyland efter år 2017? Östra nylands förbundsflagga och kommunvapen Bild: Yle/ Linda Söderlund östra nylands förbund

Sibbo fick i dag ett officiellt femfaldigt ja till den invit om utredning av ett Storöstnyland som skickades till regionens övriga kommuner. Borgå, Lovisa, Lappträsk, Mörskom och Askola kommer tillsammans med Sibbo att efter sommaren börja utreda en eventuell sammanslagning år 2017.

Fredrick von Schoultz
Ett klart och tydligt ja till utredningen. Borgå är för en stark primärkommun, säger Bortås biträdande kommundirektör Fredrick von Schoultz. Fredrick von Schoultz Bild: YLE / Mathias Gustafsson fredrick von schoultz

- Det blir förstås ett hårt jobb, säger Mikael Grannas, kommundirektör i Sibbo. En till två dagar i veckan kommer det nog att krävas av de ledande tjänstemännen. En utomstående övervakare behövs säkert också för att se till att tidtabellen håller och att lösa eventuella knutar då vi kommer i luven på varandra, fortsätter han. Men det känns bra att vi nu på allvar kan komma igång.
Sten Frondén
Lovisa är nog med, men vi utreder även ett Lappträsk-alternativ, säger Lovisas utvecklingsdirektör Sten Frondén. Sten Frondén Bild: YLE / Mathias Gustafsson sten fronden

Pukkila har för tillfället valt att ta en time-out och återkommer i ett senare skede med besked huruvida de vill vara med eller inte. Det här ger viss huvudbry för Askola och Mörskom som har ett tätt samarbete med den kommunen. Borgnäs är också en kommun man gärna vill ha med och eventuellt får med i samarbetet.
Christian Sjöstrand
Läget är klart för Lappträsk. Vi är med och utreder ett Storöstnyland säger Lappträsk kommundirektör Christian Sjöstrand. Christian Sjöstrand Bild: YLE / Mathias Gustafsson christian sjöstrand

Samtidigt som en stor östnyländsk enhet utreds, pågår också andra utredningar. Sibbo utreder också metropolalternativet, Lovisa och Lappträsk en eventuell samgång och Mörskom ska utreda samgång med Orimattila. Alla påpekar dock att självständighet är alternativ nummer ett.
Jouko Asuja
Vi vill vara självständiga, men är nog med och utreder. Pukkila vill vi definitivt ha med, säger Mörskoms kommundirektör Jouko Asuja. Jouko Asuja Bild: YLE / Mathias Gustafsson jouko asuja

- Vi ska komma ihåg att en utredning inte betyder samma sak som att säga ja till en sammanslagning, säger Grannas.
Esko Rautiainen
Vi måste vara med och utreda med öppet sinne, säger Askolas kommundiretör Esko Rautiainen. Esko Rautiainen Bild: YLE / Esko Rautiainen esko rautiainen

- En annan sak som gör utredningen naturlig är att dessa kommuner redan nu samarbetar sinsemellan på så många olika plan, hälsovård, bildningen, elförsörjning och avfallshantering för att bara nämna några, säger Askolas kommundirektör Esko Rautiainen.

Läs också