Hoppa till huvudinnehåll

Utanförskap och hat i framtidens Helsingfors

Otto Donner: om androidens ensamhet Bild: Foto: Marcus Rosenlund otto donner

"Snart stiger de upp" är rubriken för Otto Donners novell, en mörk scifidystopi från framtidens Helsingfors, som belönades med tredje pris i årets Arvid Mörne-tävling.

- En person sitter i en spårvagn och är rädd för att bli genomskådad. Det var ur den tanken som novellen föddes, säger Donner. Fast personen råkar i det här fallet vara en android, en robot. En outsider hur som helst.

- Scifielementet är egentligen inte viktigt i sig, det gör kanske storyn mer universell, snarare än att handla om någon specifik grupp.

Novellen "Snart stiger de upp" handlar om utanförskap och rädslan för att inte bli accepterad. Mer än så, berättelsens huvudperson råkar under en spårvagnsresa i en situation där hotet om fysiskt våld och rentav död hänger i luften. Donner vill inte dra paralleller till finlandssvenskarnas situation; så utsatta och utpekade är vi trots allt inte.

- Jag har nog alltid upplevt Helsingfors som en jättetrygg stad, om man ser på vad som faktiskt händer. Men det är klart, en massa nojor finns det ju alltid.

Människor, men ändå inte

Huvudpersonen i Donners novell är förutom android även homosexuell. Hans älskare Mikael, android även han, har några år tidigare blivit mördad av ett likadant ungdomsgäng som huvudpersonen själv nu ställs inför. Fast inte på grund av sin homosexualitet, det är något som har blivit en del av normen i Donners framtidsvy. Nu är det androiderna, intelligenta men artificiella varelser som på grund av sin icke-mänsklighet utsätts för skinnskallarnas vrede, trots att samhället officiellt har accepterat och godkänt dem som personer och tillskrivit dem mänskliga rättigheter.

Framtidens Helsingfors är i Donners novell en klassisk scifi-dystopi, en hotfull och mörk plats genomsyrad av rädsla, där det går illa för den lilla individen och outsidern. Ser Donner så här dystert på Helsingfors framtid?

- Nä, jag tror att framtidens Helsingfors kommer att vara ganska mycket som nu. En stads karaktär förändras egentligen inte om inte något riktigt drastiskt sker, ett stort krig t.ex. Men människorna är och förblir de samma, fast hoppeligen kommer det in lite flera olika sorters människor.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen