Hoppa till huvudinnehåll

Forskare: Osteoporos är ärftligt

benbrott
Osteoporos, eller benskörhet, leder ofta till benbrott. benbrott Bild: iStock/Riger benbrott,gips

En ny så kallad osteoporosgen har identifierats. Det här framgår ur en ny forskning som gjorts vid Folkhälsans forskningscentrum. Det är första gången som forskare lyckats hitta hållbara bevis på att osteoporos eller benskörhet är ärftligt.

- Vi har studerat så kallade osteoporossläkter. I en av släkterna lyckades vi identifiera ett genfel som gav upphov till ärftlig benskörhet, berättar docent Outi Mäkitie.

Genfelet bromsar osteoblasternas eller benbyggnadscellernas aktivitet. Det här betyder att benen inte utvecklas normalt, vilket efter en tid orsakar osteoporos.

"Tidigare hette det artros eller slitage"

Margareta Högbackas mamma drabbades av benskörhet. Först råkade hon ut för två benbrott, senare hade benen blivit så sköra att hon blev sängbunden.

- Då talade man varken om benskörhet eller osteoporos utan hon talade om artros eller slitage, berättar Högbacka om sin mammas sjukdom.

För ungefär femton år sedan drabbades Högbacka själv av sjukdomen. Hon bröt sin handled och i samband med att det togs röntgenbilder fick hon diagnosen: osteoporos.

- Jag har tänkt nu när jag har drabbats att månne inte min mamma drabbades av osteoporos fast man inte nämnde detta ord då, säger Högbacka.

Med stor sannolikhet har Högbacka ärvt sjukdomen av sin mamma. Hon säger att hon funderat på det själv.

Osteoporos sållning i framtiden

Outi Mäkitie säger att hennes forskargrupps genfynd kan komma att ta fram en helt ny typ av mediciner. Dessutom kommer det att göra diagnostiseringen lättare.

Under den tid då Margareta Högbackas mamma insjuknade var diagnostiseringen av osteoporos fortfarande i barnaskor.

- Man gjorde diagnosen utgående från ofta förekommande benbrott. Antagligen tänkte man att benskörhet och krökta ryggar var en del av ålderdomen, förklarar Mäkitie.

Diagnostiseringen av benskörhet har förbättrats markant under de senaste åren. Numera kan man till exempel mäta skelettets mineraltäthet.

Mäkitie hoppas att man i framtiden kunde kalla in folk på osteoporossållning och med hjälp av preventiva åtgärder kunna bromsa in den växande folksjukdomen.

Webbdoktorn om samma ämne:
Osteoporosmediciner – varför ska man hålla en paus?