Hoppa till huvudinnehåll

Bromarvmamma: Orimligt betala för sommardagis i Tenala

Ragna-Lise Karlsson och Vendela som fyller ett i sommar. Bild: yle/Petra Thilman butiken i bromar,Raseborg


Mamman och företagaren Ragna-Lise Karlsson tycker det är orättvist att hon tvingas betala för dagvård när dagis håller sommarstängt. Reservplatsen är i Tenala och det blir helt enkelt en alltför lång sträcka att köra dagligen i tre veckors tid.

Ragna-Lise Karlsson driver tillsammans med Tanja Eriksson Bromarvbutiken Skafferi Ett i hjärtat av byn.

Butiken går nu in i den allra mest hektiska perioden på hela året då sommargästerna anländer.

Det sommaren ger, lever butiken och dess ägare på resten av året, säger Karlsson.

Och sommaren kan vara stressig. Ragna-Lise Karlsson berättar om en sommardag då en av de anställda i butiken fick vänta i kundkön utanför butiken innan hon kunde bära in mera läsk och fylla på hyllorna.

Barn i butiken

Förutom företagare är Ragna-Lise Karlsson också en ung mamma med två små barn; Madicken fyller snart tre år medan Vendela fyller ett år i sommar.

Delägaren Tanja Eriksson har två barn och en tredje anställd i butiken har också hon två barn.

Bromarv bränslestation.
Dagis ligger mittemot butiken. Bromarv bränslestation. Bild: yle/Petra Thilman Bromarv,bensinmack i bromarv

På andra sidan vägen mittemot butiken ligger Bromarv dagis med en avdelning med omkring 16 barn.

Det är behändigt då mamma tvingas jobba långa dagar och långa dagar blir det också på dagis; barnen får vård från klockan 7 på morgonen till klockan 17 på eftermiddagen om somrarna.

Krockar med stadens behov

Att familjens dagisbehov är som störst om sommaren passar dåligt ihop med staden Raseborgs schema. Sommaren är semestertid för många föräldrar och också personalen behöver pusta ut.

För att spara pengar och koncentrera resurser stänger Raseborg ett tjugotal dagisavdelningar under sommaren.

I Bromarv är stoppet tre veckor och barnen ska föras till Tenala.

För Ragna-Lise Karlsson betyder det 25 kilometer i bil fyra gånger om dagen - alltså totalt 100 kilometer. Det säger hon sig varken har råd eller tid med.

Barnen får max vara 10 timmar per dag på dagis och om hon kör barnen enligt den tidtabellen förlorar hon arbetstid hon inte kan avvara.

Att dela bil är inte heller en möjlighet då barnen är så många och de inte ryms i en enda bil.

Vill inte betala

Om föräldrar inte har barnen i dagis under två eller tre månader på sommaren så behöver man inte heller betala för den tiden.

För Ragna-Lise Karlsson är det här inte ett alternativ eftersom hon behöver och använder dagvården under sommaren då den finns.

Om hon inte behövde betala för dagvården i Tenala under tre veckor så kunde hon använda pengarna till att själv anställa någon att sköta barnen några timmar per dag.

Mor- och farföräldrarna har inte möjlighet att ställa upp på sommaren.

Ragna-Lisa Karlsson har talat med flera tjänstemän vid staden om frågan, men varje gång fått samma nekande svar till att slippa betala för Tenalavården.

Samma regler för alla

Bildningsdirektör Robert Nyman i Raseborg säger att staden har regler som gäller alla. Det går inte att möta en persons önskemål.
– Det är endast en person som har varit i kontakt med mig och vi har ändå 1 400 barn.

En man som heter Robert Nyman.
Bildningsdirektör Robert Nyman i Raseborg, En man som heter Robert Nyman. Bild: yle/börje broberg Raseborg,Ingå,robert nyman

Han säger att det är helt normal praxis att stänga dagisavdelningar till sommaren och erbjuda vård på andra enheter.

Robert Nyman förklarar att man måste betala för sin vårdplats också då man inte använder den för att hålla kvar sin plats.

Det går inte att säga upp sin plats för en viss tid och sedan igen få tillbaka den. Det blir ett omöjligt pussel för staden att lägga.
– Vi kan inte erbjuda existerande platser som bara är lite oanvända under vissa veckor åt andra barn. Ett barn upptar en plats om man sedan är där eller inte.

Orealistiska förväntningar

Robert Nyman säger också att dagiset i Bromarv håller stängt en kort tid jämfört med andra dagis i glesbygden. I Svartå och Snappertuna rör det sig om stängningar på upp till två månader.

Han tycker också att raseborgarna kanske inte förstår vilken hög servicenivå staden har.
– Jag har erfarenhet av andra kommuner; också av huvudstadsregionen. Trots att ekonomin är mycket starkare på andra håll så har man inte alls samma flexibilitet som man har här.

Nyman påminner också om att staden nyligen blev tvungen att fatta beslut om att stänga hela dagiset i Harparskog.
– Det påverkar garanterat familjer i mycket större grad än sommarstängt i några veckor. Perspektiven är nog lite på villovägar tycker jag nu.

Ragna-Lise Karlsson i Bromarv säger för sin del att hon tänker föra ärendet vidare till bildningsnämnden och stadsstyrelsen.