Hoppa till huvudinnehåll

I Wasa Wargames Club skapar du ditt eget spel

Wasa Wargames Club
Wasa Wargames Club Bild: Ville Puiras wasa wargames club

I spelklubben Wasa Wargames Club gör medlemmarna mycket mer än bara spelar. De limmar ihop och målar sina spelpjäser och dessutom ska de ta reda på historisk fakta och simulera ett slag.

Det spelar både strategispel och miniatyrrollspel och det handlar oftast om fantasy, sci-fi och historiska händelser. När det gäller miniatyrrollspel så spelar man inte på någon bräda.

Niklas Willberg, Ari Suomi och Tomas Ingo
Niklas Willberg, Ari Suomi och Tomas Ingo. Niklas Willberg, Ari Suomi och Tomas Ingo Bild: YLE/Mira Myllyniemi tomas ingo

- Först bygger man upp landskapet och så ställer upp sin armé på sin sida av terrängen. Det finns olika typer av terräng som har olika regler - om man står på en kulle ser man över andra trupper och om man står i skogen har man skydd av den. Och när man flyttar omkring sina enheter har man måttband för att mäta avstånd. Dessutom har alla olika typer av enheter olika regler för hur de får röra sig, berättar styrelsemedlem Tomas Ingo.

Fast klubben heter Wasa Wargames så har vi mycket andra typer av spel. Vi har till exempel spel som handlar om jordbruk där man helt enkelt ska sköta sin egen farm. Och riktigt kul är det också.
Niklas Willberg.

I strategispelen finns det ett regelverk, men spelen ändras vartefter man byter motståndare.
- Interaktionen mellan olika spelare gör det olikt från varv till varv, eftersom olika saker händer, berättar Niklas Willberg, ordförande för klubbens styrelse.

Har också spel om jordruk

Men alla spel handlar inte om krig.
- Fast klubben heter Wasa Wargames så har vi mycket andra typer av spel. Vi har till exempel spel som handlar om jordbruk där man helt enkelt ska sköta sin egen farm. Och riktigt kul är det också, säger Willberg.

Ingen klar åldersgräns

Spelen kräver ganska mycket av spelarna, men det finns ändå ingen klar åldersgräns.
- Vissa regler är mera avancerade så kanske från 14 år och uppåt, gissar styrelsemedlem Ari Suomi.

Ingo började med miniatyrspel i lågstadiet, medan Wellberg och Suomi började i höstadiet. Och alla har de hållit på sedan dess. Wasa Wargames Club grundades 2002 och har i dag nästan 80 medlemmar, varav 30 är aktiva medlemmar.

Öppet hus

Det kan kännas dyrt att ha miniatyrspel som hobby, för alla spelare ska ha sin egen armé och det kan kosta mellan 50 euro och ett par hundra euro för en armé som man kan starta med. Men nu ska klubben ha öppet hus och då kan vem som helst testa spelen utan att ha en egen armé.

Wasa Wargames lokal finns i ett före detta kök i samma byggnad som Polar Mills i Liselund i Gamla Vasa. Lokalen är cirka 100 kvadratmeter stor och de har flera bord med terränglandskap att spela på. Öppet hus är det på lördag klockan 12-17 och måndag klockan 17-22.