Hoppa till huvudinnehåll

Kyrkslättelver måste använda tio år gamla skolböcker

Skolböckerna i Kyrkslätt är rejält naggade i kanterna. Bild: Yle/Isabella Mattsson slitna böcker

För lite pengar leder till att olika delar av undervisningen i skolorna i Kyrkslätt lider. Skolböckerna är gamla och slitna, det är inte möjligt att köpa tilläggsmaterial och i huslig ekonomi måste eleverna laga enklare mat.

- Förra året hade vi lite pengar och i år har vi ännu mindre. Det är verkligt dåligt ställt på materialsidan just nu, säger Sonja Nygård som är rektor för Winellska skolan.

Bristen på pengar leder bland annat till att införskaffningen av böcker lider. Eleverna måste ibland använda upp till tio år gamla böcker. Då nya upplagor av böcker kommer är det omöjligt för skolan att köpa nya böcker samtidigt åt alla. Det är något som måste ske först efter hand.

- Matematikböckerna är uppbyggda så att eleverna ska fylla i svaren i dem. Förra året måste våra sjätteklassare skriva ner svaren i sitt häfte, så att böckerna kunde gå vidare till nästa års elever.

Undervisningen lider

Det är inte bara läromedel, som böcker, som blir lidande på grund av knappa resurser. Det blir också svårare för lärarna att erbjuda en mångsidig undervisning, då det inte går att köpa tilläggsmaterial.

Cd-skivor till språkundervisningen är till exempel något som skolan får lov att klara sig utan. I huslig ekonomi får eleverna laga enklare mat.

- Det lagas inte biff hos oss. Lärarna ser till att maten eleverna gör inte blir för dyr, ofta blir det husmanskost. Vilket ju är bra att kunna tillaga. Men problemet är att alla våra resurser ändå går åt till just maten. Vi kan inte köpa nya redskap till köken, säger Nygård.

Även på tekniksidan är det dåligt ställt.

- För fem år sedan skulle jag ha sagt att vi har det bra ställt med tekniken och datorer. Men sedan dess har ingen utveckling skett. Vi ligger ett, om inte två, steg efter.