Hoppa till huvudinnehåll

Sanningen om unga och rusmedel?

Bild: YLE sluta panta

Att diskutera kring temat rusmedel är något jag gör nästan dagligen. Och visst finns det ju mycket att diskutera när det kommer till detta tema. Efter Valborg kunde vi läsa i tidningarna om att polisen i Helsingfors hällt ut över 400 liter alkohol som de beslagtagit av ungdomar. Cannabis har vi nu redan en längre tid fått läsa om p.g.a. ökad användning och ökad positiv inställning till drogen bland speciellt ungdomar. Och sen den nyaste grejen som kommit fram, ungdomar som försöker få huvudet snurrigt med hjälp av lustgas. Allt det här är sådant som vi lätt kan åja och våja kring och diskussionerna slutar ofta i att någon kan utbrista ”usch nej, hemskt”.

Men det här är inte hela sanningen om ungdomar och rusmedel. Det är faktiskt många ungdomar som inte alls använder rusmedel och inte heller vill göra det. Och sedan finns det ungdomar som kan tänka sig att t.ex. dricka en öl eller två någon gång, men som definitivt inte vill vara fulla eller påverkade av andra rusmedel. Dessa båda trender är otroligt bra och det är fler och fler ungdomar som hänger med på dem hela tiden. Tyvärr får inte detta beteende lika mycket riviga rubriker och spaltutrymme i median. Men det här är ändå de diskussioner som jag allt oftare får föra med ungdomar i olika åldrar. Och det gläder mig oerhört att så många av våra ungdomar har ett så sunt förhållande till rusmedel. Jag hoppas att denna trend sprider sig ännu ytterligare och att även många vuxna kunde hoppa på den.

Kanske livet ändå är det bästa ruset.

//Anne Ahlefelt, Livet Är Det Bästa Ruset rf

 • Våld i parrelationen: 130 000 misshandlade och 20 döda i Finland

  Hemmet är den farligaste platsen för kvinnan.

  En färsk rapport från Institutet för hälsa och välfärd visar alarmerande uppgifter om våld i parrelationen i Finland. 130 000 misshandlades av sin partner i fjol och 20 dödades. Av dem var 17 kvinnor och tre män. Trots att våld i parrelationen är vanligt och utbrett, tiger de flesta. Var tredje kvinna berättar inte om våldet för någon och bara var tionde gör en polisanmälan.

 • Fackelbärarna redo inför årets luciakröning

  FBK:are ser fram emot fackeltåget.

  På luciadagen vänds allas blickar mot luciatrion och lucia som ska få sin krona. Något man kanske inte riktar lika mycket uppmärksamhet mot – men som bidrar stort till stämningen på luciadagen – är fackelbärarna.

 • Rekordmånga finländare får skatteåterbäring på tisdag

  Staten betalar rekordmycket skatteåterbäring, 2,9 miljarder.

  I dag är den dagen som omkring 3,6 miljoner finländare får ett litet bonus på kontot i form av skatteåterbäring. Staten betalar rekordmycket skatteåterbäringar i år, omkring 2,9 miljarder euro.

Nyligen publicerat - X3M