Hoppa till huvudinnehåll

Kurier: Finska myndigheter var arroganta

Skärmdump från Kuriers hemsida.
Skärmdump från Kuriers hemsida. Skärmdump från Kuriers hemsida. Bild: Yle kurier

Den österrikiska tidningen Kurier rapporterar att det var den österrikiska underrättelsetjänsten som fritog paret Kaleva och österrikaren Dominik Neubauer i torsdags.

De kidnappade förstod inte själva att det var frågan om ett fritagande eftersom de hade flyttats flera gånger under sin tid i fångenskap. Först då den 14 timmar långa bilfärden över gränsen till Oman var över, insåg de två finländarna och österrikaren att de var fria.

Paret Kaleva och Dominik Neubauer tackade i ett offentligt uttalande sultanen i Oman och sina egna länders regeringar innan de flög från Oman.

"Finsk arrogans"

Men Kurier skriver på sin webbsida att samarbetet mellan finländska och österrikiska myndigheter var långt ifrån friktionsfritt.

Österrikarna uppges ha förberett en fritagningsoperation långt tidigare, men den måste avblåsas i sista stund på grund av finländarnas motstånd.

De österrikiska myndigheterna beskriver de finska myndigheterna som arroganta och samarbetsovilliga, skriver Kurier. På grund av det här blev Finland fjärmat från de välvilligt inställda militärmyndigheterna i Oman, och det här var orsaken till att den österrikiska underrättelsetjänsten beslöt att frita gisslan på egen hand.

Kurier skriver också att själva kidnappningen inte verkar ha varit planerad, utan att det finländska paret och österrikaren kidnappades efter ett misslyckat överfallsrån.