Hoppa till huvudinnehåll

"Staten ska hjälpa även vårdslösa medborgare"

Kostnaderna för operationen som ledde till att det kidnappade paret Kaleva kunde räddas har väckt debatt. Röster höjs för att paret skulle få stå för en del av kostnaderna själva, eftersom de åkte till Jemen trots myndigheternas varningar.

Men riksdagsman Mats Nylund (SFP) menar att staten ska hjälpa också medborgare som själva har ställt till det för sig.

Kostnaderna för räddningsoperationen kan uppgå till en halv miljon euro, enligt Utrikesministeriets beräkningar. De österrikiska myndigheterna överväger att kräva åtminstone en del av sina kostnader tillbaka av den österrikiska man som kidnappades samtidigt som paret Kaleva. I Österrike har man en lag som tillåter ett sådant förfarande.

Riksdagsman Mats Nylund tycker att en motsvarande lag inte behövs i Finland.

-Visst kan vi diskutera frågan, men något behov av lagstiftning eller rättsprocesser har vi inte i det här fallet, säger Nylund.

Han menar att staten alltid har ett ansvar för sina medborgare.

- Jag tycker det är rätt att finska staten ställer upp och tar hand om sina medborgare, oberoende om man råkar ut för en olycka eller för ett brott, som i det här fallet, säger Nylund.

Han jämför med hur man gör vid trafikolyckor.

- Om man kör 200 km i timmen och råkar ut för en olycka så får man ändå vård på sjukhus, utan att tvingas stå för kostnaderna. Eventuellt kan man få böter för trafikbrott, men det är en annan sak.

- Atte Kaleva har med stor sannolikhet gjort en felbedömning av säkerhetsläget i Jemen - men man ska få göra felbedömningar utan att statens ansvar upphör, säger Nylund.