Hoppa till huvudinnehåll

Ex-spelaren Niklas Hede: Låt hockeystjärnor växa långsamt

Niklas Hede ser positivt tillbaka på sina erfarenheter. Bild: YLE/Maja Ottelin niklas hede

Niklas Hede gjorde karriär i HIFK och HPK på 1990-talet och spelade som proffs i Tyskland i flera år. Men att landa i livet efter proffskarriären är svårt, berättar Hede som numera tränar unga i HIFK.

- De förstå två åren efter sov jag inte mer än två timmar om natten. Efter ett och ett halvt år började jag själv förstå att jag längtade inte efter målen eller vinsterna utan mänskorna och träningen.

Känslan är det viktigaste

Idag ser Hede som sin uppgift att hjälpa andra med övergången, både i början av framgången och i det skedet proffskarriären tar slut.

- Dagens samhälle vill ha allting med det samma och nu. Jag tycker att målet inte kan vara något därute utan känslan på isen.

Niklas Hede har följt nuvarande landslagsstjärnan Mikael Granlunds karriär med intresse och sett Granlund öva.

- Jag tittar inte på hur han skrinnar och skjuter utan på hur han beter sig. Han tränar inte utan han njuter och gör något han tycker om. Det vad spelaren tänker är viktigt.

Långsamt är tryggast

Det finns både barn som drömmer om att bli nästa Granlund och föräldrar som vill pressa sina knattar till framgång. Men inget kommer med tvång, menar Niklas Hede.

- Barnen ska få vara sig själva. Det kan ju vara att lilla Pelle som bara vill leka på isen är den nästa Teemu Selänne, men det kan lika väl vara nån annan som tränar hårt. Vi ska ge plats för alla.

Så vad är före detta proffsets och juniortränarens goda råd till hockeyknattarnas föräldrar?

- Se till att barnen äter bra och vilar bra. Då kan barnen koncentrera sig på träningarna. De vuxna ska förstå att det tar tio till femton år att gå framåt. Det är inte alltid viktigast att vinna. Ibland är det bättre att förlora och lära sig. Man ska njuta av resan och den som kan det kan klara vad som helst.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen