Hoppa till huvudinnehåll

FAO: Ätliga insekter kunde hålla hungern på avstånd

Insekt på insekt
Insekt på insekt Bild: Annemo Palmroos-Broos sommarbilden

FN:s mat- och jordbruksorganisation FAO ser insekter som en ny form av mat för en hungrig värld. Insekter har högt näringsvärde och innehåller både proteiner, fetter och mineraler.

Enligt FAO har man underskattat det värde som gräshoppor, myror och andra invånare i insektvärlden kunde ha för människor, husdjur och boskap.

Skalbaggar, larver och getingar kunde utgöra tilläggsföda för miljontals människor globalt.
Insekter finns överallt och de både växer och reproducerar sig snabbt.

Många ätliga insekter lever i skogarna men enligt FN är det inte omöjligt att inleda mekaniserad insektproduktion. FAO efterlyser nu investeringar i branschen.

FAO medger dock att konsumenternas obehag utgör ett av de största hindren för introducerandet av insekter på matsedeln i västerländska länder.

Enligt FAO kunde livsmedelsindustrin hjälpa till med att höja insekternas status genom att införa dem i nya recept och lägga ut dem på restaurangernas menyer.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes