Hoppa till huvudinnehåll

Gerdehag porträtterar Kokvinnorna

Kokvinnorna
Kokvinnorna Bild: Deep Sea Productions kokvinnorna

I Halland går allt sin gilla gång, årstiderna släpar sig fram. Här har Britt levt med sina älskade kor i så gott som hela sitt liv. Nu är hon över 70 år, krum, sjuk, allt svagare. Hon går som en fällkniv, bokstavligt som en fällkniv.

Britt har dock inte en tanke på att inte gå upp och handmjölka sina tretton kor varje morgon, men visst behöver hon hjälp, och visst har hennes syster Inger varit där, dag efter dag, år ut och år in. Mjölkat, mockat, utfodrat. Nu orkar hon snart inte längre. De träter, slänger lite käft. Inger säger att nu är det sista gången men snart är hon på plats igen. Det är en kärlekshistoria också, som utspelar sig på flera olika plan, bilder från idag blandas med fotografier från förr, gamla familjefilmer.

Maj-Ros, Liselott, Lilly, Stina, Kalven-Lille, Janette, Fille, Tora, Lisa, Laban, Rosa, Lena och Lill-Gille. Det är korna. Nu måste Britt göra sig av med några, kanske alla så småningom. Hon sörjer som om hon mist sina barn.

Dok: Kokvinnorna
Yle Fem söndag 12.1.2014 kl. 20.00 (Repris från 2011)
30 dagar på Arenan efter sändning

En dokumentär av Peter Gerdehag