Hoppa till huvudinnehåll

Lisbeth Zittra sommarpratar i år

Lisbeth Zittra, sommarpratare.
Lisbeth Zittra, sommarpratare Lisbeth Zittra, sommarpratare. Bild: Ulf Överfors lisbeth zittra

Speciallärare Lisbeth Zittra valdes till lyssnarnas sommarpratare i år. Lisbeth är ursprungligen hemma från Kiisk i Nederlappfors i Pedersöre men sedan några år tillbaka bosatt på villan i Nykarleby yttersta skärgård.

- Det känns roligt att få sommarprata. Jag fascineras av den personliga formen ett sommarprat tillåter, säger Lisbeth som är en van talare. Efter nästan 40 år i Stockholm är hon nu tillbaka i Österbotten. Lisbeth har jobbat sedan 1987 med invandrarbarn i Rinkeby i Stockholm.

- Jag uttalar mig gärna om saker jag brinner för och tycker om, det betyder att det nog finns ämnen att ta till för ett lyckat sommarprat lovar Lisbeth. Men däremot är det svårt att bestämma sig för vad jag kan fängsla lyssnaren med på bästa sätt.

Manuskriptet för sitt sommarprat jobbar Lisbeth på fortfarande men troligen kommer sommarpratet att bjuda på upplevelser, från arbetslivet främst i Rinkebyskola, om litteraturens betydelse i undervisningen och reflektioner över det ena och andra.

- Och så förstås något om farfar som gav mig språket!

Över 250 förslag

Totalt kom det in över 250 förslag till lyssnarnas egen sommarpratare. Det var första gången ifjol som Radio Vega efterlyste förslag till sommarpratare.

- Lyssnarnas sommarpratare kan vara en känd person från tidigare men vi har också i år utgått från att välja bland de personer som inte är rikskändisar från förr utan snarare har en livserfarenhet som intresserar och fascinerar våra lyssnare, berättar Unni Malmgren, producent för programserien.

- Vi tror Lisbeth Zittra bjuder på insikter som är viktiga för programseriens helhet. Det var flera personer som föreslog Lisbeth oftast med motiveringen att hon är en bra berättare med tankeväckande, inspirerande och högklassigt innehåll.

Bland förslagen till sommarpratare fanns också en hel del kändisar som önskades.

- Vi har ringt och försökt locka med Mark Levengood, Jörn Donner och Alexander Stubb som önskades men tyvärr tackade herrarna nej i år pga tidsbrist, beklagar Malmgren.

Namnen på alla sommarpratare publiceras den 3 juni. Sommarpratare i Radio Vega startar måndagen den 17 juni kl. 10.03 i Radio Vega. Programserien finns också på Arenan.