Hoppa till huvudinnehåll

"Om du inte kan hjälpa alkoholisten - rädda dig själv"

Ölstop
Ölstop Bild: Yle småbryggerier

De skadliga effekterna av alkoholmissbruk återspeglar sig kraftigt även på de närstående och närsamhället, skriver Institutet för hälsa och välfärd THL i en ny publikation. Lagen garanterar stöd även för alkoholistens närstående, men det som erbjuds motsvarar inte alltid behovet, sägs det i rapporten. Yle Nyheter talade med pensionerade avdelningsskötaren Marianne Siermala, som levt med en alkoholist som snart varit nykter i elva år nu. Om du inte kan hjälpa den supande bör du rädda dig själv, är hennes råd.

Marianne Siermala
Marianne Siermala Marianne Siermala marianne siermala

-Min vardag tillsammans med en alkoholist var väldigt osäker. Du vet aldrig hur vardagen ser ut, säger Marianne Siermala. Det märkliga är att när man lever tillsammans med en missbrukare räcker det väldigt länge innan man verkligen inser att det finns ett problem. Man ser det onormala som normalt.

-Vi kunde inte riktigt ha planer för familjen. Men jag började småningom göra upp planer för mig själv – blev föreningsaktiv, bland annat. Jag tror i dag att det egentligen var en flykt från hemmet.

Många stressymtom

-Jag led av en massa stressymptom som hjärtrubbningar och magont. Jag gick till läkaren och det togs prover, men läkaren konstaterade att jag inte var något fel på mig. Jag fortsatte att må dåligt. Det var en del av oron för partnern, frustrationen och bitterheten.

-Det slutade med att barnen mer eller mindre vände honom ryggen och jag flyttade ut. En dag ringde äldsta dotter som hittat honom sovande och i väldig dåligt skick där hemma. Han fördes till sjukhuset.

En flaska med Koskenkorvan viinaa ligger i en skrivbordslåda tillsammans med en massa gem.
En flaska med Koskenkorvan viinaa ligger i en skrivbordslåda tillsammans med en massa gem. Bild: YLE/Seppo Sarkkinen Koskenkorva Viina,alkoholmissbruk

-Det var definitivt en vändpunkt. Då beslöt äldsta dottern och jag att han ska in på vård – kosta vad det kosta vill. Han var såpass svag och i dåligt skick att han inte orkade säga emot, så vi förde honom med milt tvång till ett vårdhem.

-Det är han i dag mycket, mycket tacksam för.

Grundade egen Al anongrupp

-På vårdhemmet tog de mycket bra hand om de närstående. Men när han kom hem från vårdhemmet blev jag trött och deprimerad och någon hjälp fick jag inte. Men tillsammans med några andra grundade jag en Al-Anon grupp för närstående som jag haft stor hjälp av.

-Det är såpass stor tröst att få tala med likasinnade att jag tror att man inte fattar det innan man är där själv.

-En fru ringde mig och sa ”Oj, Marianne, jag är så glad. Jag har flyttat ifrån min man, jag har möblerad mitt nya hem, köpt nya möbler. Jag njuter och mår så bra. Men jag kan ju inte berätta det här för mina väninnor, för de förstår ju inte. De tycker jag är hemsk som flyttat bort från mannen.”

-Men det var enda sättet för henne att få sinnesro. Det är ofattbart hur mycket det tär på krafterna.

Ny farlig drog i Helsingfors
Ny farlig drog i Helsingfors Bild: Yle mdpv

-I höst har han varit nykter i elva år och han och jag ställer numera upp och berättar om vårt liv. Vi har också grundat en grupp för närstående till missbrukare. Det ger väldigt mycket att vi kan berätta för studerande och andra grupper. Och han kan när som helst sätta sig bakom ratten och köra bil. Och jag behöver inte varje dag oroa mig för hur det ska se ut där hemma då jag kommer hem. Han har hållit sig nykter, men går regelbundet på AA-möten fortfarande.

-Han är nykter en dag i taget.

Vilket är ditt råd till den som lever med en alkoholist?

-Om du inte på något sätt kan hjälpa den som dricker – rädda dig själv. Sök dig till en självhjälpsgrupp, där du får prata. Man inser sin maktlöshet. Man kan inte ändra en annan person, men man kan ändra sig själv och sitt eget liv. Och det lönar sig absolut inte att försöka prata med en alkoholist som är påverkad.

Länktips:

Alkoholskador kostar 1,3 miljarder årligen

Lyssna på Samtal om livet med Marianne Siermala på arenan!

Statistisk årsbok om alkohol och narkotika

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes