Hoppa till huvudinnehåll

Personalen: Vi vill inte flytta

Hälsogården i Houtskär
Hälsogården i Houtskär Bild: YLE/ Nora Engström hälsogården

De många fuktskadade fastigheterna i Pargas sätter hård press på stadens ekonomi. En av de byggnader där läget är mest akut är hälsostationen i Houtskär och risken är att stationen måste stänga.

Förra året gick Pargas stad på minus med två miljoner euro och staden håller som bäst på att göra upp ett åtgärdsprogram för att balansera sin ekonomi. Ett stort problem är de många fuktskadade fastigheter i staden. Mögel har påträffats bland annat i Björkhagens daghem och i Havsvind. Hälsostationen i Houtskär hör till de byggnader där läget är mest akut. Sannolikheten är stor att byggnaden måste stänga.

Pargas stad har under våren tagit prover på både inomhusluften och ytorna i byggnaden. Provresultaten kommer att presenteras för fullmäktige vid ett möte på Utö i slutet av maj. Innan det är resultaten inte offentliga men enligt fastighetschef Seppo Pihl kommer man inte att tveka att stänga stationen om den visar sig vara hälsofarlig.

Det här skapar oro bland personalen vid hälsostationen.

- Det är klart att vi är jätteledsna om det blir så att stationen stänger. Hälsostationen är en fin plats och vi trivs, säger sjukskötare Barbro Montén.

Hon är också orolig för patienternas skull.

- Många som bor här är gamla och kan inte ta sig så långt. Att ta sig bort från ön kan bli väldigt besvärligt.

Varken hon eller hennes kolleger har heller känt av några symtom trots att de jobbar i byggnaden nästan varje dag.

- Jag har bara jobbat här lite över ett år men de andra har jobbat här i många år och vi är alla väldigt friska, säger Montén.

Fullmäktige kommer att ta ställning till åtgärdsprogrammet på sitt möte på Utö i slutet av maj. Då presenteras också provresultaten från hälsostationen i Houtskär.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland