Hoppa till huvudinnehåll

Dem ska du hålla ögonen på i semi 1!

Zlata Ognevich.
Zlata Ognevich. Bild: eurovision.tv zlata ognevich

I kväll är det äntligen dags för den första semifinalen i Eurovision song contest 2013. Vem imponerade mest under generalrepetitionen? Och under vilka nummer kan man ta en sväng till kylskåpet?

Missa inte!

Birgit: Et uus saaks alguse
Estland

Den här sången har kritiserats för att vara för gammalmodig. Birgit tacklar glatt kritiken genom att framföra den första versen i svartvit bild. Sedan kommer färgerna och kamerasvepningar och vi landar helt klart i år 2013 även om låten känns mysigt nostalgisk. Birgit imponerar med sin säkra sångröst och sin karisma där hon står i sin svallade vita (och gravidmagevänliga) långklänning. Snyggt.

Despina Olympiou: An de thimasai
Cypern

Eftersom landet som bekant befinner sig i ekonomiska trångmål har Cypern fått skära ner också på Eurovisions-delegationen. Despina får klara sig utan discobollar, dansare och jättar. Och det gör hon med glans. En så rutinerad artist klarar av att förorsaka välbehagsrysningar helt utan assistans.

Who See: Igranka
Montenegro

I sin förhandsvideo var det bystdrottningar och skaka rumpa som gällde, därför inväntade man med viss spänning (och oro?) vad gänget skulle hitta på under sitt liveframträdande. Och det blev ett rymdtema. Rapparna Dedduh och Noyz kliver mödosamt omkring som två månfarare medan sångerskan Nina Zizic kommer åkande upp genom en golvlucka i full scifi-mundering. Och med en attityd som får publiken att se stjärnor på många olika sätt.

Förbered dig på att bli besviken:

Zlata Ognevich: Gravity
Ukraina

Jamenvisst. Ukraina brukar kunna det här med show. Vem kan glömma Verka Serduchkas stjärnmösa, Ruslanas mockautstyrsel eller Mika Newtons sandkonsterk. I år har man en jätte på scenen. Tänka er! En jätte! Det har ingen haft förr! Hahaha.

Eller? Igor Vovkovinskiy har fått en skojig fjäderhatt, han bär in sångerskan Zlata och tassar sedan ut i kulisserna igen. Och det var liksom det. Zlata är förvisso vacker som en dag och sjunger fint, men under de återstående 2,5 minuterna sitter man mest och undrar om Igor tänker komma tillbaka. Det gör han inte.

Alyona Lanskaya: Solayoh
Vitryssland

Alyona snubblar ut ur en stor discokula i kortkort glitterklänning. Men det blir varken sensuellt eller rytmiskt. Stackars Alyona ser lätt panikslagen ut och är ingen vidare dansös. Det kompenserar hon genom att vifta på armarna lite i takt så där. Man misstänker att hon helst skulle krypa in i kulan igen och stänga luckan.

Andrius Pojavis: Something
Litauen

Hur i helskotta hamnade jag här? Det ser Andrius ut att fundera på i början av låten. Hans uttrycksfulla ögonbryn har hånats i varenda förhandstittning och han kämpar för att hålla pannan i styr. Vilket gör honom stel som en pinne. Man får tampas med impulsen att gå upp på scenen och fråga om han hänger med på en bärs istället. Han skulle garanterat tacka ja.

Semifinal 1 sänds med svensk referat i TV2 och i radio Vega med start kl 22.00.

Läs också

Eurovision

Nyligen publicerat - Eurovision