Hoppa till huvudinnehåll

Japansk borgmästare: "Bordeller behövdes under krig"

Osakas borgmästare Toru Hashimoto under ett tal år 2012. Osaka är Japans tredje största stad. Bild: EPA/FRANCK ROBICHON osakas borgmästare

Osakas borgmästare Toru Hashimoto försvarar de bordeller som inrättades i Japan under andra världskriget. Historiker uppger att upp till 200 000 kvinnor tvingades till prostitution, bland annat kring militärbaser i Kina och Sydkorea.

Borgmästare Hashimoto erkänner att kvinnorna togs till bordellerna mot sin vilja och säger att det var tragiskt. Han säger ändå att det var ett nödvändigt arrangemang, för att soldater som riskerat sina liv skulle få möjlighet att vila.

Prostitutionen under andra världskriget har länge skavt på Japans förhållande med sina grannländer. Kina och Sydkorea upplever att Japan inte visat tillräckligt mycket ånger för vad som hände.

År 1993 bad Japans regering officiellt om ursäkt för lidandet som man utsatte kvinnorna för. En del konservativa politiker motsätter sig fortfarade ursäkten, eftersom de anser att Japan inte utsatte någon för direkt tvång.