Hoppa till huvudinnehåll

Keskimäkirättegång inleddes

Bild: Yle/Erica Vasama keskimäkifallet

Bröt Lovisa stad mot lagen då den sade upp sin näringslivschef Tiina Keskimäki utan varning? Den frågan reds efter en lång väntan ut av Östra Nylands tingsrätt.

Hur starkt får man kritisera sin arbetsgivare i offentligheten? Hur illa ska en anställd bete sig för att arbetsgivaren ska ha rätt till att ge sparken utan varning?

Det här är frågor som behandlas i Östra Nylands tingsrätt den här veckan då fallet Tiina Keskimäki mot Lovisa stad tas till behandling.

Vad har hänt?

Det har varit många svängar i långdansen mellan Tiina Keskimäki och Lovisa stad sedan hon började jobba som näringslivschef i augusti 2006. Keskimäki upplever att hon har blivit mobbad av sin chef, stadsdirektör Olavi Kaleva. Hon anser att hennes arbetsuppgifter var oklara och Kaleva osaklig i sin kritik mot hur hon skötte sitt jobb.


Hon kritiserade starkt sin arbetsgivare i olika frågor i massmedier och på diskussionsforum på webben. Enligt Lovisa stad kom Keskimäki med subjektiva beskyllningar om att hennes arbetsgivare begått brott. Det kunde staden inte acceptera och gav henne sparken utan varning.

Keskimäki har intensivt fört sitt ärende till olika instanser. Staden hävdar att orsaken är hon blev besviken på att jobbet som näringslivschef inte var som hon hade tänkt sig. Därför försökte hon medvetet skada sin arbetsgivare genom massmedierna.

I sex års tid har frågan varit på tapeten och både Regionförvaltningsverket, polisen, arbetarskyddsombudsmannen och nu tingsrätten är inblandade. I rätten kommer man den här veckan också att höra en mediekonsult och en professor i psykiatri.

Många obesvarade frågor

Hela den långa processen väcker många frågor. Hur lojal ska man vara gentemot sin arbetsgivare? Varför kunde inte Kaleva och Keskimäki komma till nån slags överenskommelse om hur jobbet skulle skötas? Har Keskimäki gått rätt tillväga då hon har gått till polis och medier för att få någonting att hända? Blir tingsrättens beslut tillfredsställande för båda parter eller fortsätter långdansen till hovrätten?

Och den viktigaste frågan: borde staden ha gett henne en officiell varning innan de avskedade henne? Det ska tingsrätten avgöra denna vecka.

Läs mer: Yle Nyheter Östnylands rapportering om vändningarna i Keskimäki-fallet

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland