Hoppa till huvudinnehåll

Med flera hundra kemikalier i blodet

Underkastelsen
Underkastelsen Bild: Stefan Jarl AB stefan jarl

Ett kemikaliesamhälle har vuxit fram sedan andra världskriget. Den handlar om de 100 000 kemikalier vi dagligen använder, vad vi har dem till och vad de gör med oss och vår hälsa. Det är inte bara fråga om tillsatser i mat, utan om de kemikalier vi alla är utsatta för i vår dagliga miljö som mjukgörare (Ftalater), flamskyddsmedel (PBDE) och ytaktiva ämnen (PFOS, PFOA).

Professor Åke Bergman vid Stockholms universitet låter undersöka dokumentaristen Stefan Jarls blod och kommer fram till att han flera hundra. Stefan Jarl blir chockad och ber sin vän skådespelaren Eva Röse, som är 35 år yngre och gravid, att vara med om samma test. Har hon lika mycket kemikalier i sitt blod som sedan överförs till det väntade barnet?

Med hjälp av en rad forskare från USA, England, Kanada, Tyskland, Schweiz, Spanien, Finland, Danmark och Sverige söker Stefan Jarl svar på vad dessa kemikalier kan ställa till med. De berättar vad vi idag vet om effekter, om cocktaileffekten, om hormonstörande ämnen och fostrets utsatthet. - Vi borde prata mera om kemikaliehotet än om klimat- och miljöförändringar. Kemikalierna är redan här, säger Theo Colborn vid universitet i Texas, USA.

Dok: Underkastelsen
Yle Fem torsdag 16.5.2013 kl. 22.00 (Repris från mars 2012)
30 dagar på Arenan efter sändning

En dokumentär av Stefan Jarl