Hoppa till huvudinnehåll

Stig ombord på Rysslands stolthet

Kruzenstern
Kruzenstern Bild: Arkana Studio yle fem

Vi stiger ombord på Rysslands stolthet, det stora segelfartyget Kruzenstern (/Kruzenshtern). Tillsammans med studerande från Ryska sjöfartsakademin får vi uppleva seglatser från Kaliningrad till Santa Cruz, Santander och Rostock. För att bli antagna i marinkåren måste de unga pojkarna gå igenom en tuff prövotid.

Under två månader seglar de unga aspiranterna tillsammans med den erfarna besättningen, som samtidigt håller ett vakande öga på dem. Havet tillåter inga svagheter och disciplin är en nödvändighet. Den mest krävande uppgiften är att klättra upp i masten, en utmaning som de alla vill gå igenom, oberoende hur rädda de är. De som övervinner sin rädsla berättar för de andra om den fantastiska upplevelsen.

Allt runt omkring en är bara blått vart man än ser. Kommer de unga pojkarna att växa upp till män under färden? Tiden de spenderar ombord på Kruzenstern kommer antingen att stärka eller knäcka dem, de älskar havet eller så överger de sina drömmar att bli riktiga seglare.

Dok: Kruzenstern
Yle Fem tisdag 21.5.2013 kl. 20.00 (repris från 2009)
7 dagar på Arenan efter sändning

Regissör: Maciej Cuske