Hoppa till huvudinnehåll

"Unga som inte tar körkort är föregångare"

Vit triangel på röd bil
En del ungdomar väljer bort körkortet, fastän de vet att det kan påverka arbetsmöjligheter. Vit triangel på röd bil Bild: YLE/Rolf Granqvist körkort,bilskolor,körundervisning,bilar,Varningstriangle (Trafik),förarutbildning

Enligt Petteri Nisula, projektansvarig för föreningen Helsingfors cyklister, kan man se en trend där flera unga av miljöskäl väljer att inte ta körkort.

- Unga som medvetet väljer att inte ta körkort, med tanke på miljön, är föregångare, säger Petteri Nisula.

Han säger att det inte finns någon exakt statistik på hur många ungdomar som just på grund av miljöskäl inte vill ta körtkort.

- Men då jag jobbade med miljöfrågor i riksdagen, såg jag att en sådan här trend blev vanligare. En del ungdomar skaffar inte körkort, fastän de vet om att det kan påverka deras möjligheter att få arbete i framtiden.

Förutom miljömedvetenhet kan priset på körkortet och bilar också påverka människors vilja att skaffa kortet, säger Nisula.

- Människor börjar inse hur dyrt det är att underhålla en bil.

Har inte märkt av förändring

I Brändö gymnasium är det fortfarande vanligt bland eleverna att ta körkort. Alla elever i körkortsåldern, som Yle Huvudstadsregionen talat med, säger att få eller ingen i deras kompiskrets väljer bort körkortet.

- Jag har träningar sex gånger i veckan, och jag behöver oftast bil för att ta mig till dem, säger Nicole Blechinberg, som planerar att skaffa körkort.

Hon kommer inte på en handfull jämnåriga som inte kommer att ta körkort.

Iris, som inte vill uppge sitt efternamn, är en av de få i skolan som inte planerar att skaffa körkort.

- Det är dyrt och tidskrävande. Jag behöver det inte just nu, så varför skulle jag ta det då. Dessutom är det miljlövänligare att ta metro och buss.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen