Hoppa till huvudinnehåll

Vad är en modern dödssynd enligt dig?

Nanette-Marie Forsström och Kira Schroeder
Kira Schroeder och Nanette-Marie Forsström. Nanette-Marie Forsström och Kira Schroeder Bild: Yle/Jyrki Valkama nanette-marie forsström

Den gamla katolska listan på sju dödssynder är välbekant för de flesta, men vad skulle kunna vara en dödssynd idag i vårt samhälle? Vad innebär att det vara en god människa idag, och vilka normer eller förväntningar styrs vi av?

Det här är temat då livsåskådningsprogrammet Svängrum gör comeback med en sommarserie som startar på midsommarsöndagen - och nu har du en chans att påverka! Den sista delen och åttonde delen i programserien förverkligar redaktörerna Kira Schroeder och Nanette-Marie Forsström nämligen utgående från en av lyssnarnas idéer. Det är också fritt fram att föreslå intressanta personer som man skulle vilja höra tala om just det temat.

Redaktörerna håller som bäst på och bandar in seriens övriga delar, och det kommer att handla om bland annat ironi, intolerans, miljöförstöring och prestationer. Hur hanterar vi det överflöd av allting som omger oss - valmöjligheter, mat, kläder, saker? Har vi börjat förhålla oss till livet som en kapplöpning, där inget någonsin är nog, och vad leder allt presterande till i längden? I serien funderar bland annat högpresterande försvarsministern Carl Haglund över sitt förhållande till prestationer och komikern och författaren Jonas Gardell talar om vikten av att vara sann mot sig själv.

Svängrums sommarserie om moderna dödssynder sänds 23 juni till 11 augusti, söndagar klockan 11 i Radio Vega, och finns också som poddversion på Yle Arenan.