Hoppa till huvudinnehåll

Arktiska rådet lockar många

Utrikesministrarna i Arktiska rådets åtta medlemsländer har samlats i Kiruna i norra Sverige.

De har bland annat beslutat om vem som ska få observatörsstatus i rådet. Kina, Japan, Indien, Italien, Sydkorea och Singapore får observatörsstatus, medan EU ännu får vänta. EU kan bli observatör inom Arktiska rådet, men Kanada kräver i så fall att EU ändrar sin negativa inställning till säljakt och försäljning av sälprodukter.

Poängen med att utvidga Arktiska rådet med sju nya observatörländer är att alla förbinder sig att följa de svulstiga deklarationerna om klimatförändring, mänskliga rättigheter och miljövård, t.ex. avtalet om oljespillsamarbete.

Det är många som är intresserade av det arktiska områdets skattkammare med naturrikesdomar som olja och gas - och möjligheterna till snabbare förbindelseleder när isarna smält. Detta oroar förstås dem som alltid har bott här, ursprungsbefolkningarna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes