Hoppa till huvudinnehåll

Löptrenden – större bland kvinnor?

Stina Heikkilä, FSI.
Stina Heikkilä, enhetschef på FSI. Stina Heikkilä, FSI. Bild: Eva Persson stina heikkilä

I början på maj arrangerades halvmaratonet Helsinki City Run, HCR, i centrala Helsingfors med 17 500 anmälda deltagare. Av dem löpte 13775 i mål, och av dessa var 6087 kvinnor. HCR växer och blir populärare varje år, och lockar ungefär lika många män och kvinnor. Alla startar sida vid sida och löper samma sträcka, oberoende kön.

Med den här mängden deltagare är HCR ett enormt evenemang, nästan lika stort som Stockholm maraton. Löpning och att delta i löpevenemang har helt enkelt blivit trendigt. Alla springer, många deltar i olika lopp och jag anses nästan vara konstig som gärna löper men ännu inte deltagit i något längre lopp. Det hör liksom till att löper du så ska du delta i ett halv- eller helmaraton i något skede.

Men löpning verkar vara lockande speciellt för kvinnor. Är det för att det är enkelt, ger resultat, du är direkt iväg, du kan göra det rätt anonymt men också lätt i grupp och det enda du behöver är ett par bra skor? Det är en förklaring för löpning som trend, men när det gäller evenemang tror jag också på smarta marknadsförare som för några tiotals år sedan vågade nischa löpevenemang enbart för kvinnor: Naistenkymppi, NiceRun, Tjejernas kanontia…

Jag hör till dem som inte varit så förtjust i sådana här evenemang där du enbart väljer att hålla dörren öppen för ett kön, men samtidigt är tanken att våga välja en målgrupp briljant. Speciellt när det har kommit till idrottande och möjligheter. Idrott är i mångt och mycket ännu en mans värld. I media läser vi mest om herridrott och de största ekonomiska resurserna går till män och pojkar. Kanske det därför varit (och i vissa fall är) välkommet med helt egna motionsarenor för kvinnor?

Men dessa evenemang har också på något plan öppnat dörrarna för de 6087 kvinnor som sprang i mål i ett evenemang som inte enbart var för kvinnor. HCR är öppet för alla och är hälften av deltagarna kvinnor i ett lopp har arrangörerna, och löptrenden, lyckats. Dock finns det många evenemang som också väljer att använda termerna ”allmän klass” och ”damklass” – som att särskilja ”damidrott” från ”vanlig idrott”. Så en bit har vi ännu kvar före löpevenemang också ska vara helt jämställda. Eller behövs en positiv särskiljning ibland? Är det bra med skilda klasser och evenemang för att locka kvinnor att röra på sig?

Vem vet vilken orsaken är, men huvudsaken är att alla har möjlighet att röra på sig så som de vill och på sitt sätt. Det är aldrig fel med något som skapar fysisk aktivitet och som är roligt. I motionsevenemangen binds ofta kultur och idrott ihop, något som inte görs alltför ofta.

Kanontian välkomnar i dagens läge både manliga och kvinnliga deltagare. En förändring som när den gjordes för tre år sedan långt ifrån var lyckad. Ett beprövat koncept som fick en ändring och fortfarande idag söker sin form, men grunden är samma: Sommar i Ekenäs och motionsglädje. Finlands Svenska Idrott arrangerar landsvägsstafetten West Coast Race mellan Vasa och Nykarleby den 8 juni och ansvarar i år för första gången för Kanontian den 29 juni. Välkommen att uppleva rörelseglädje med andra, du hinner ännu träna!

Stina Heikkilä
Enhetschef FSI

Läs också

Nyligen publicerat - Sport