Hoppa till huvudinnehåll

Fästingarna kommer

En fästing och en pincett, grafik
Fästingar brukar kallas för Finlands farligaste djur. En fästing och en pincett, grafik Bild: STT Info/Janne Nikkarinen kryp

Det är många som funderar ifall det är värt att låta vaccinera sig mot fästingburen hjärninflammation (TBE) eller inte.


Fästingbussen kom till Ekenäs.
Fästingbussen brukar röra sig i Västnyland. Fästingbussen kom till Ekenäs. Bild: YLE/Malin Valtonen fästingbussen,Ekenäs

TBE vaccinet är relativt dyrt och hittills i år har väldigt få personer tagit vaccinet i Ekenäs och Pojo, berättar vaccinationsskötaren Annina Oksanen vid Ekenäs hälsocentral.

Fästingarna kallas ibland för Finlands farligaste djur eftersom de kan bära på både borelios eller TBE. Mellan en till två procent av alla fästingar bär på TBE.

Vaccinet som finns ger endast ett skydd mot den fästingburna hjärninflammationen och inte mot borelios. En vaccinspruta kostar närmare 40 euro och det behövs tre stycken för att få ett fullständigt skydd.

Annina Oksanen säger att var och en själv måste bedöma om man hör till riskgruppen, det vill säga om man rör sig mycket på sådana områden där fästingar förekommer. Att vaccinera sig är inte farligt, säger hon. I värsta fall kan biverkningar som ömhet, feber och huvudvärk uppstå.

Läs också