Hoppa till huvudinnehåll

Paret Kaleva om fångenskapen: Vi behandlades väl

Det nyligen frisläppta finländska paret Atte och Leila Kaleva har för första gången själva berättat om sin tid i fångenskapen i Jemen. Paret Kaleva och en österrikisk man kidnappades i Jemens huvudstad Sanaa den 21 december och de frigavs förra veckan.

Leila Kaleva sa i dag att hon och hennes man behandlades efter omständigheterna väl.
– Jemen är ett av världens fattigaste länder med andra omständigheter än i Finland. Vi åt samma mat, drack samma vatten och sov på likadana madrasser eller täcken som våra vakter, sa Leila Kaleva.

Både Leila och Atte Kaleva betonade att de inte utsattes för fysiskt våld under sin fångenskap, men nog hot om våld. De var tidvis rädda för sina liv.
– Vi var nog rädda för livet där, men inte hela dagen och inte varje dag. Men då vi var det så var det nog inte så angenämt.

Medveten om riskerna

Atte Kaleva medgav att flera personer varnade honom för att resa till Jemen och att han var väl medveten om riskerna. Han ville ändå ha förstahandsinformation för sin avhandling om terrorism. Det skulle, enligt honom, inte ha lyckats utan fältstudier.

Paret Kaleva ville inte desto mer kommentera den österrikiske medfången Dominic Neubauers gruvliga berättelser om tiden i fångenskap.

Av den fyra och en halv månader långa fångenskapen hölls paret Kaleva åtskilt från österrikaren i fem veckor.