Hoppa till huvudinnehåll

Skolmusik - upplev sång och glädje från 1990 till 2010

En kör bestånde av 5000 glada barn? Det är Skolmusik, en happening som ordnats vart tredje år i Svenskfinland. Följ med och lyssna från 1990-talet framåt.

Skolmusik är ett evenemang som riktar sig till elever i grundskolan och gymnasiet. Syftet med Skolmusik är att samla skolelever för att uppleva musik tillsammans på konserter och workshoppar.

Initiativet till Skolmusik togs ursprungligen av DUNK - De Ungas Musikförbund i Svenskfinland r.f.

Runt om i Svenskfinland hölls under 1980-talet lokala Skolmusikkonserter där några skolor från samma region samlades till en gemensam stor konsert.

Den första riksomfattande Skolmusik-festivalen hölls i Åbo 1990, på initiativ av DUNK. Där var Håkan Streng konferencier, Bo Rosenberg för DUNK och undervisningsminister Christoffer Taxell.

Anne Kärkinen som solist och kören från Solf med Thomas Fant som hjälp piggar upp med Abbas Thank you for the music.

Inte bara traditionell musik hörs: Vasa övningsskolas killar gör kropsssång och Borgå Gymnasiums flickor dansar till Samantha Fox.

Från Ekenäs högstadium hör vi Fancy Females med Mikaela Ekbom.

Från Skolmusik i Jakobstad 1993 hör vi en riktig allsångsklassiker: I am sailing.

Till Skolmusik i Mariehamn 1997 reser Mia Penttilä som är aktiv med drama och musik och sång. Hon njuter av skolmusikfestivalen.

Vi får också höra Sås och Kopp och Närpes Skolmusikkår.

Skolmusik 2000 ordnades i Helsingfors.

Och 2003 var Skolmusik i Vasa/Korsholm. Den kulminerade i Botniahallen i Korsholm. Med bland andra barnkören Arbetets vänner, Vasa med Apans sång. Dit reste också musikklassen från Minerva lågstadium.

År 2007 återvände Skolmusik till Åbo och år 2010 ordnades festivalen på Åland.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.