Hoppa till huvudinnehåll

Spänningssökare får stanna hemma

Andreas von Weissenberg, Finlands Röda Kors
Andreas von Weissenberg, Finlands Röda Kors Bild: Yle andreas von weissenberg

Säkerhetsutbildning med bland annat träning inför eventuella kidnappningar. Det hör till Röda Korsets program för medarbetare som sänds till konfliktområden. Farliga situationer kan ofta förebyggas med klokt beteende, och de som är ute efter adrenalinkickar stoppas i ett tidigt skede.

Det säger Andreas von Weissenberg. I dag jobbar han som katastrofkoordinator vid Internationella Röda Korset i Malaysia, men tidigare arbetade han bland annat med att säkerhetsutbilda biståndsarbetare som Finlands Röda Kors sänder ut i världen.

- En del av utbildningen handlar om "hård säkerhet", förberedelser inför exempelvis kidnappningar.

Enligt von Weissenberg handlar det om praktiska råd om hur man ska hantera situationen.

- Gör som mannen med vapnet säger. Försök eventuellt skapa någon slags dialog - och försök under inga omständigheter fly.

Nej tack till adrenalinjunkies

Folk som vill åka ut på Röda Kors-uppdrag i världen går igenom en lång förberedelsefas. Organisationen vill försäkra sig om att biståndsarbetarna är seriösa och tillräckligt erfarna.

- Man måste i praktiken vara över trettio för att åka iväg. Folk måste ha tillräcklig arbets- och livserfarenhet.

Personer med fel inställning kommer inte vidare i rekryteringsprocessen, säger von Weissenberg.

- Om någon är mer ute efter spänning än hjälparbete, så märker vi det nog i ett tidigt skede. Sådana personer sållas bort rätt fort.

I Radiohuset i Radio Vega hör du Andreas von Weissenberg om varför det är viktigt att Röda Korset finns på plats i krisområden och vad som på riktigt är farligt när man är ute på internationella uppdrag. Lyssna med start kl. 15:03!

Läs också