Hoppa till huvudinnehåll

"Ett djur räcker för förödande skador"

En mård på en trädgren.
Mård En mård på en trädgren. Bild: NRK / Ole Jakob Vorraa mård,skogar,naturfotografi

För en mårdhund, mink eller mård är den här tiden på året en fin tid. De får inte jagas eftersom de har ungar och i naturen finns gott om mat att hitta. Fågelägg, ungar och ibland till och med ruvande fåglar är någonting de gärna äter.

De största problemen orsakar minkarna och mårdhundarna. De fåglar som riskerar råka ut för rovdjuren är sådana som lever vid vatten. En minskning av ejdern och svärtan kan till en del bero på antalet mårdhundar. Biologen Magnus Östman har själv på nära håll sett hur stor skada till och med ett djur göra. Han tror att jakt är det enda rätta sättet att hjälpa fåglarna.

- På vissa håll finns det för mycket av minkar och mårdhundar. Speciellt på vissa ställen ute i skärgården är förödelsen nog stor bland de häckande fåglarna. Eftersom det är frågan om djur som egentligen inte hör hemma i naturen i det här landet kan man nog anse det befogat att ta bort en del, åtminstone de besvärliga individerna, säger Östman.

Ett område som drabbats av mängden mink och mårdhund är det naturskyddade området Ruskis i Borgå. I samma takt som djuren ökade i antal försvann också sjöfåglarna. Under de senaste åren har Borgå jaktvårdsförening fångat minkar och mårdhundar i området med hjälp av fällor. Då finansierade EU jakten till en del, men i höst måste föreningen fortsätta på egen hand. Bror Tallberg som är verksamhetschef på jaktvårdsföreningen säger sig se en klar förbättring i naturskyddsområdet.

- Förr kunde man se simmande änder med ungar när man åkte här med båt, men när de här "invandrarna" minken och mårdhunden hittade hit så blev det här en matplats för dem. De åt upp alla ägg och alla ungar. Det var ett bedrövligt område. Nu kan man se fågelungar här igen, området börjar vara som det ska ungefär. Vi har otroligt effektiva jägare som fångar många mårdhundar och minkar varje år.