Hoppa till huvudinnehåll

Kvinnlig solist vinner Eurovisionen?

Emmelie de Forest för Danmark
Danska Emmelie de Forest ligger bra till Emmelie de Forest för Danmark Bild: EBU / Thomas Hanses emmelie de forest

Klara trender finns då det gäller tidigare Eurovisionsvinnare. Ska man tro historieböckerna ligger bland annat Krista Siegfrids bra till. Unga, kvinnliga solister har allt som oftast tagit hem segern.

Över hela Eurovision Song Contests historia är solisterna överlägsna. Hela 43 solister har vunnit och av dem är 35 kvinnor. Under tävlingens första 21 år var solisterna speciellt i ropet och under de åren finns bara ett undantag. 1963 var segraren en duo, danska Grethe & Jørgen Ingmann med bidraget Dansevise.

Under 1970-talet skedde så ett trendbrott. Först vann Abba med Waterloo år 1974 och nu blev det plötsligt trendigt med band. Under de kommande sju åren tog banden sedan hem segern fem gånger. Efter den perioden är det bara ett fåtal band som har vunnit, bland annat finländska Lordi år 2006.

Duon har å sin sida bara vunnit fem gånger. 2011 års segrare Ell & Nikki från Azerbajdzjan hör till undantagen.

Åldern som faktor

Ser man på solisternas ålder finns en klar skillnad mellan könen. De kvinnliga vinnarna har i medeltal varit 23, då männen i medeltal har varit 33 år gamla. Den yngsta vinnaren är Belgiens Sandra Kim. Hon tog hem segern år 1986 med bidraget J'aime la vie, bara 13 år gammal.

Ryska Dina Garipova är en potentiell vinnare Bild: Yle / Eva Frantz dina garipova

Bland länderna är det Irland som klarat sig bäst med seger hela sju gånger. Speciellt början av 1990-talet var ett riktigt segertåg för landet. Vinsten kammade irländarna hem 1992, 1993, 1994 och ännu 1996. Där tog ändå glädjeyran slut. Efter 1996 års seger (Eimear Quinn med The Voice) har Irland inte vunnit en enda gång.

Gällande länderna finns också en tudelning. Totalt är det 26 länder som någon gång har vunnit Eurovisionen, men största delen av dem har bara vunnit en eller två gånger. I toppen hittar man Irland och utöver det har det också gått bra för Sverige, Luxemburg, Frankrike och Storbritannien. De länderna har vunnit fem gånger var. Under 2000-talet har det ändå varit stor spridning på vinnarbidragen. Sedan 2000 är det inte ett enda land som vunnit mer än en gång.

Engelskan slår högt

Längs med åren har reglerna gällande språk ändrats flera gånger. Vissa perioder har det funnits krav på att länderna använder sitt nationalspråk och andra perioder har länderna fritt fått välja språk. Sedan 1999, då reglerna senast ändrades för att tillåta engelska, har de andra språken inte gått hem speciellt bra hem. Bara en gång, år 2007, har ett engelskspråkigt bidrag inte vunnit. Då togs segern hem av Serbien (Marija Šerifović med Molitva).

Över hela Eurovisionshistorien är engelskan överlägen. Totalt har ett engelskspråkigt bidrag vunnit 27 gånger, varav 13 gånger från 1999 framåt. Franska kommer på en andra plats med 14 segrar.

På det stora hela går det alltså att dra vissa slutsatser från statistiken. Oddsen är stora att årets vinnare kommer att vara en kvinnlig solist, kring 23 år gammal, som sjunger på engelska. Finlands Krista Siegfrids ligger alltså relativt bra till med sina 27 år. Det finns ändå flera deltagare som ligger ännu närmare den rätta åldern, bland annat ryska Dina Garipova (22 år) och danska Emmelie de Forest (20 år).

Se alla vinnare längs med åren:
Eurovisionsvinnare 1956-2012

Läs också

Eurovision

Nyligen publicerat - Eurovision