Hoppa till huvudinnehåll

Tuffa tider för unga i Spanien

I arbetslöshetskön finns många unga. Bild: AFP / Lehtikuva madrid

Ungdomsarbetslösheten slår nya rekord i EU. Allra högst är den i Grekland där 64 procent av unga under 25 år går utan jobb. Nästhögst är den i Spanien där också mer än varannan ung är utan jobb.

Utanför arbetsförmedlingen nära järnvägsstationen Atocha i Madrid är det kö. Det kommer hela tiden nya arbetssökande, trots att arbetslösheten har sjunkit en aning i april. Det är säsongarbetet i jordbruket och turismen som har hjälpt upp läget en aning.

Men fortfarande är 27,2 procent av alla arbetssökande och 56 procent av de unga arbetslösa.

Svårt att få jobb

Almudena Pomares, 21, städar ibland hos vänner och säger sig vara tacksam över att de låter henne städa någon timme då och då.

− Om jag inte hade det vet jag inte hur jag skulle klara mig. Det är ett sätt att överleva.
− Jag har sökt jobb i två år och ärligt talat är det väldigt svårt. Ingen anställer en och när man inte har någon arbetserfarenhet blir man satt åt sidan.

Gonzalo Ciriza, 21, har precis förlorat sitt jobb som svetsare och ska nu gå in på arbetskraftsbyrån för att registrera sig.

− Jag arbetade på ett företag som tillverkade kärl för återvinning av papper och annat. Företaget förlorade kunder och kunde inte betala alla sina anställda så det blev uppsägningar.
− Förstås var det de yngsta anställda som fick gå, eftersom det kostar minst att säga upp dem.
− Jag har ingen som helst möjlighet att få ett nytt jobb. Alla är arbetslösa och hälften av företagen vill inte ens ta emot ett CV med en ansökan. Det är tröstlöst, jag vet inte vad som kommer att ske.

Jobb i andra länder

Enligt en webbenkät som tidningen El País publicerade i veckan söker 2 av 3 ungdomar jobb utomlands, främst i Tyskland, Storbritannien, men också i USA, Kanada och Latinamerika.

Gonzalo kan tänka sig samma sak.
− Om jag fick ett jobb utomlands skulle jag inte tveka en sekund att flytta. Det skulle betyda nya erfarenheter och att lära sig ett nytt språk. Förstås skulle jag flytta.

Väldigt få i hans generation kommer att få jobb inom den sektor de önskar eller har studerat inom.

Det som händer är att många begåvade människor nu lämnar Spanien.
− Alla som är kvalificerade vill flytta utomlands och det är naturligt att göra, anser Gonzalo.

En annan som precis har anmält sig arbetslös är Ana Mateos som precis är klar med speciallärarstudierna.
− Alla säger att det är bäst att flytta utomlands. Det verkar vara det enda alternativet, men jag tror fortfarande att det finns mycket jobb inom utbildningssektorn här hemma som bör göras. Så vi unga bör ta mer initiativ.

Då Ana träffar sina vänner är det arbetslösheten som är samtalsämne nummer ett.
− Hela tiden, hela tiden talar vi om oron med mina vänner som blir klara med utbildningen. Det enda vi tänker på är att hitta ett jobb. Vi talar om vad vi ska göra och om man ska fortsätta studera. Man fortsätter att studera men till vilken nytta?

Protester mot privatisering

På ett torg en bit från arbetsförmedlingen demonstrerar läkarstuderande och annan hälsovårdspersonal.

De ropar en ramsa som rimmar på spanska: Den offentliga vården säljer du inte, den försvarar du.

Det är en protest mot privatiseringen av den offentliga sjukvården i Madridregionen.
− Alla anställda inom vården och andra är förenade i samma kamp. De ledande sjukvårdsmyndigheterna i Madrid har bara förolämpningar och undergrävande verksamhet att komma med, utropar en av demonstranterna i megafonen.

En av dem som protesterar är Ana Gienez Sanchez, 26, och strax färdigutbildad läkare som nu gör sin slutpraktik.

− Då jag är klar med praktiken finns det troligen väldigt lite arbetstillfällen här i Spanien. De få jobb jag kan få har väldigt dåliga arbetsförhållande. Det kan vara kontrakt på en eller två månader, troligen olagliga kontrakt som till och med staten gör sig skyldig till.
− Det kommer att påverka min generation och hela landet. Vi talar om ett land med en enorm ungdomsarbetslöshet och en regering som skär ned i utbildningsbudgeten. Det är en börda för framtiden som kommer att leda till stora problem i landet, säger Ana Gienez Sanchez, snart legitimerad läkare.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes