Hoppa till huvudinnehåll

Yle Radio Vega lanserar Vegapriset

Logo för Vegapriset
Logo för Vegapriset Bild: Yle/Sami Liljeblad vegapriset

Yle Radio Vega lanserar Vegapriset, ett musikpris till den bästa finlandssvenska musiken. Vegapriset 2013 delas ut i en direktsänd konsert i samband med Musik och Talang i höst.

– Den gångna vinterns och vårens diskussion har åter visat hur viktig ställning musiken på Yle Radio Vega har i lyssnarnas öron. Det är för att ta fasta på det och det faktum att kanalen har ett specialansvar för finlandssvensk musik vi har grundat Vegapriset, säger programchef Mika Kosunen.

Måndagen den 8 juni kl 15 nomineras kandidaterna i följande kategorier.
Årets finlandssvenska album
Årets kvinnliga artist
Årets manliga artist
Årets grupp

En jury bestående av musikkoordinator Hans-Åke Manelius, musikredaktör Benny Törnroos, programledare Eva Frantz, vasamusikern och radiomannen Hippi Hovi samt Borgåbladets chefredaktör Micaela Röman nominerar utgående från lyssnarnas förslag 3 – 4 kandidater för Vegapriset i de olika kategorierna i början av juni.

De nominerade kandidaterna presenteras på webben och i sändningar på Yle Radio Vega under sommaren och kommer också in på kanalens spellista.

– På det här sättet kan vi få in just den musik och de artister lyssnarna mest av allt önskar sig, konstaterar juryordförande Hans-Åke Manelius som till vardags är den som koordinerar den musik som spelas på Yle Radio Vega.

På webben kan lyssnarna komma kommentera de nominerade och ge ”vägledning” åt juryn under sommaren. Den första veckan i september sammanträder juryn för att slutligen avgöra vem som ska belönas med Vegapriset i de olika kategorierna. Vinnarna kungörs under en direktsänd konsert från Ritz i Vasa lördagen 21.9 kl. 20 – 21.

– Det här är första gången vi delar ut Vegapriset och meningen är att det ska bli ett årligen återkommande evenemang. Så vi säger välkommen till alla musikintresserade Vegalyssnare, säger programchef Mika Kosunen.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega