Hoppa till huvudinnehåll

Finland VM-fyra efter straffthriller

Finland-USA, VM-bronsmatch 2013
Finland-USA, VM-bronsmatch 2013 Bild: AFP / Lehtikuva raanta

Det blev ingen medalj för Jukka Jalonen i hans sista match vid landslagsrodret. Finland vaknade upp till kamp i den tredje perioden i bronsmatchen mot USA men fick ge sig efter straffläggning.

Starten på bronsmatchen var den sämsta möjliga, när Craig Smith efter bara 58 sekunder förde USA upp i ledning. Paul Stastny ökade på till 0-2 på powerplay vid tiden 15.58 och Finland var i inget skede riktigt nära att utmana.

Lejonchanserna var lätträknade i första perioden och fastän laget sköt aktivare i mittakten kom den amerikanske målvakten John Gibson förhållandevis enkelt undan. Jukka Jalonen vaskade om i kedjorna men ingenting verkade hjälpa. Gibson var omutlig bakom en väldigt stabil USA-defensiv.

Korpikoski väckte Finland

Samma takter fortsatte en god bit in på den tredje perioden men sedan steg Lauri Korpikoski fram. Korpikoski styrde in Ossi Väänänens skott vid tiden 48.56 och matchbilden förändrades totalt efter att Finland harvat dryga fem perioder helt utan mål i Stockholm.

Finland tog mer eller mindre fullständigt hand om spelhändelserna och några minuter senare var matchen kvitterad, då Korpikoski sopade in 2-2. Mikael Granlund stod för förarbetet när han slet sig in framför det amerikanska målet.

Något blåvitt segermål blev det inte trots flera heta lägen under slutet av den tredje perioden och matchen gick till förlängning i ställningen 2-2. Förlängningen var mållös trots att Finland hade några gyllene lägen och matchen gick till straffar.

I straffläggningen hade Lauri Korpikoski redan chansen att avgöra men missade och i stället var det USA som vände och vann tack vare två straffmål av Alex Galchenyuk. USA tar därmed hem bronsmedaljerna, medan Finland får nöja sig med en fjärde plats.

Finland - USA 2-3 efter straffar (0-2,0-0,2-0,0-0)
00.58 Smith (Stastny, Moss) 0-1
15.58 Stastny (Trouba, Smith) PP 0-2
48.56 Korpikoski (Väänänen,Granlund) 1-2
52.18 Korpikoski (Granlund, Kontiola) 2-2
Galchenyuk (avgörande straff) 2-3

Målvakter:
Raanta FIN 6+ 6+ 8+3=23
Gibson USA 8+10+15+3=36

Straffläggningen:
USA Craig Smith -
FIN Petri Kontiola -
USA TJ Oshie -
FIN Janne Pesonen +
USA Alex Galchenyuk +
FIN Lauri Korpikoski -
FIN Mikael Granlund -
USA Alex Galchenyuk +

Läs en mer utförlig rapport om bronsmatchen här

Jalonen tar farväl

Bronset var USA:s tredje i VM-historien och den första medaljen sedan 2004. Finland har nu vunnit tre av sina sex bronsmatcher. Förlust blev det även ifjol, då mot Tjeckien hemma i Helsingfors.

Matchen var Jukka Jalonens sista vid lejonrodret. Under Jalonens knappa fem år vann Finland bland annat VM-guld 2011 och OS-brons 2010. Hans saldo blev 79 segrar på 133 matcher.

I en match i matchen drog Petri Kontiola det längre strået mot Paul Stastny. På spel stod segern i skytteligan, där Kontiola ledde med två poäng inför matchen. Statsny kom upp jämsides i den första perioden men tack vare assisten till 2-2-kvitteringen vinner Kontiola skytteligan med poängen 8+8=16 på tio matcher.

Läs också