Hoppa till huvudinnehåll

Åboskolor uppmuntrar till datoranvändning

Bild: Yle/Tiina Grönroos converse,dator,datorer,fötter,lata sig,skrivbord

Gymnasierna i Åbo förbereder sig inför de elektroniska studentproven genom att uppmuntra elever och lärare att använda datorer och pekplattor i undervisningen.

I Åbo är Katedralskolans rektor Bertel Wahlström positivt inställd till den nya tekniken och övertygad om att den öppnar för effektivare inlärning. Elektroniska hjälpmedel och läromedel ställer samtidigt andra krav på pedagogiken och många lärare det som ett steg ut i det okända.

Katedralskolan kallar det "Sista rycket" - en satsning på att utöka användningen av elektroniska hjälpmedel i undervisningen. Rektor Wahlströms erfarenhetet är att eleverna inte orkar ta med sina apparater till skolan om de bara används litet.

- Det ska vara tillräckligt många ämnen och tillräckligt många lärare som tillräckligt ofta låter eleverna arbeta självständigt med dator - då blir det ett helt naturligt led i skolarbetet att använda sin dator, säger rektor Wahlström.

Studentexamen blir stegvis elektronisk. Hösten 2016 införs de första elektroniska proven i studentexamen. Proven i filosofi, geografi och tyska kommer då att skrivas på dator, pekplattor eller liknande apparater. Våren 2019 ska alla studentproven vara elektroniska.

 • Snö på en bilvindruta

  Uselt väglag - den som har sommardäck uppmanas vara försiktig

  Snö på många håll också på valborgsmässoaftonen.

  Snöfallet har ställt till med problem i trafiken i nästan hela landet och det ser inte mycket ljusare ut på valborgsmässoaftonen. Vägtrafikcentralen uppmanar bilisterna att vara mycket försiktiga - i synnerhet de som redan har bytt till sommardäck.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Åboland