Hoppa till huvudinnehåll

Åboskolor uppmuntrar till datoranvändning

Bild: Yle/Tiina Grönroos lata sig

Gymnasierna i Åbo förbereder sig inför de elektroniska studentproven genom att uppmuntra elever och lärare att använda datorer och pekplattor i undervisningen.

I Åbo är Katedralskolans rektor Bertel Wahlström positivt inställd till den nya tekniken och övertygad om att den öppnar för effektivare inlärning. Elektroniska hjälpmedel och läromedel ställer samtidigt andra krav på pedagogiken och många lärare det som ett steg ut i det okända.

Katedralskolan kallar det "Sista rycket" - en satsning på att utöka användningen av elektroniska hjälpmedel i undervisningen. Rektor Wahlströms erfarenhetet är att eleverna inte orkar ta med sina apparater till skolan om de bara används litet.

- Det ska vara tillräckligt många ämnen och tillräckligt många lärare som tillräckligt ofta låter eleverna arbeta självständigt med dator - då blir det ett helt naturligt led i skolarbetet att använda sin dator, säger rektor Wahlström.

Studentexamen blir stegvis elektronisk. Hösten 2016 införs de första elektroniska proven i studentexamen. Proven i filosofi, geografi och tyska kommer då att skrivas på dator, pekplattor eller liknande apparater. Våren 2019 ska alla studentproven vara elektroniska.

 • Sverige väntar på besked av Stefan Löfven i dag

  Regeringen kan komma att avgå.

  I förmiddag klockan 11, finsk tid, väntas statsminister Stefan Löfven meddela hur regeringen bemöter den borgerliga oppositionens besked om misstroendeförklaring mot tre ministrar. Det är möjligt att regeringen avgår.

 • Morgonkollen: Putin i Finland och Löfven avgör svenska regeringens öde

  Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

  Rysslands president Vladimir Putin träffar president Niinistö, myndigheterna i Finland ser över säkerheten för olika register efter it-skandalen i Sverige och statsminister Stefan Löfven svarar på oppositionens misstroendeförklaring.

 • Mikevaaffären väntar på besked från Konkurrensverket

  Börsbolaget Attendo vill köpa Mikeva.

  Vårdproducenten Mikeva är en stor aktör nationellt och också i Österbotten. Företaget är på väg att köpas upp av det svenska börsbolaget Attendo men affären kräver först ett godkännande av Konkurrens-och konsumentverket i Finland, KKV.

 • Så här påverkar Putins besök allmänheten i Nyslott

  Många specialarrangemang i staden.

  Rysslands president Vladimir Putins Finlandsbesök torsdagen den 27 juli syns för allmänheten mest i begränsningar av vägtrafiken. Begränsningarna börjar i huvudsak kring lunchtid på torsdag och pågår till sent på natten.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland