Hoppa till huvudinnehåll

Busschaufförerna lever farligt

Ungdomar och busschaufförer drabbar samman fredagskvällar. Att köra buss i storstaden en fredag eller lördag är inte roligt. Och dessutom kan det vara farligt.

Helsingfors Trafikverks förare börjar ha personliga upplevelser av våld 1983. Busschaufför Kalevi Koskimies misshandlades vid sin dörr av ungdomar han avlägsnat från rutten. Om det händer i bussen kan han ringa med sin radiotelefon till radiocentralen som sedan tillkallar polis. Kalevi Koskimies efterlyser civilklädda väktare, men man har brist på pengar.

Skyddsväggar för förarna och nytt radiotelefonsystem, bättre samarbete med polisen, och också psykologiska lösningar, säger VD Martti Lund

Alkohol, pengar och spela tuff är orsakerna, tror resenärerna. Situationen är värst på fredagar. Men biljettkontrollörer är de som får utstå ännu värre hot om våld.

2011 blev Mikael Segercrantz brutalt misshandlad i bussen. Varför sker såna händelser och vad skall man göra?

Att köra på fredag och lördag kan vara farligt. Busschaufförer hotar med att strejka fredag och lördagkvällar för att arbetssiutationen skall bli säkrare.

Men att vara busschaufför är också roligt säger Jan Granö på den bilfria dagen 2011.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.