Hoppa till huvudinnehåll

Busschaufförerna lever farligt

Ungdomar och busschaufförer drabbar samman fredagskvällar. Att köra buss i storstaden en fredag eller lördag är inte roligt. Och dessutom kan det vara farligt.

Helsingfors Trafikverks förare börjar ha personliga upplevelser av våld 1983. Busschaufför Kalevi Koskimies misshandlades vid sin dörr av ungdomar han avlägsnat från rutten. Om det händer i bussen kan han ringa med sin radiotelefon till radiocentralen som sedan tillkallar polis. Kalevi Koskimies efterlyser civilklädda väktare, men man har brist på pengar.

Skyddsväggar för förarna och nytt radiotelefonsystem, bättre samarbete med polisen, och också psykologiska lösningar, säger VD Martti Lund

Alkohol, pengar och spela tuff är orsakerna, tror resenärerna. Situationen är värst på fredagar. Men biljettkontrollörer är de som får utstå ännu värre hot om våld.

2011 blev Mikael Segercrantz brutalt misshandlad i bussen. Varför sker såna händelser och vad skall man göra?

Att köra på fredag och lördag kan vara farligt. Busschaufförer hotar med att strejka fredag och lördagkvällar för att arbetssiutationen skall bli säkrare.

Men att vara busschaufför är också roligt säger Jan Granö på den bilfria dagen 2011.

Helsingfors – vår huvudstad sedan 1812

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Många faror på skolvägen

  Hur tar man sig till skolan?

  Hur tar man sig till skolan; till fots, med cykel, båt eller buss? När nya förorter byggs glömmer man skolbarnen.

 • Sursik skola 1975 – teori och praktik i grundskolan

  Elever och lärare om sin skola.

  På 1970-talet övergick de flesta skolor till att bli grundskolor. Redaktörerna Joan Harms och Birger Thölix besöker Sursik skola i Bennäs, Österbotten för att bekanta sig med teori och praktik i grundskolan.

 • Skolmaten genom flera decennier

  Finland ger skolbarnen varm mat.

  Finland hör till de få länder i världen som bjuder varm mat åt sina skolbarn. Men problem kan uppstå med näringsinnehåll , krångel, för lite eller för mycket mat.

 • En dag i högstadiet 1981

  Hur ser en idealskola och en bra lärare ut?

  Hur ser en idealskola och en bra lärare ut? Och vad gjorde man 1981 för att förbättra trivseln i högstadiet? Gör en tidsresa till högstadierna i Mattliden, Kimito, Tenala, Borgå, Jakobstad och Karleby.

Nyligen publicerat - Arkivet