Hoppa till huvudinnehåll

Busschaufförerna lever farligt

Ungdomar och busschaufförer drabbar samman fredagskvällar. Att köra buss i storstaden en fredag eller lördag är inte roligt. Och dessutom kan det vara farligt.

Helsingfors Trafikverks förare börjar ha personliga upplevelser av våld 1983. Busschaufför Kalevi Koskimies misshandlades vid sin dörr av ungdomar han avlägsnat från rutten. Om det händer i bussen kan han ringa med sin radiotelefon till radiocentralen som sedan tillkallar polis. Kalevi Koskimies efterlyser civilklädda väktare, men man har brist på pengar.

Skyddsväggar för förarna och nytt radiotelefonsystem, bättre samarbete med polisen, och också psykologiska lösningar, säger VD Martti Lund

Alkohol, pengar och spela tuff är orsakerna, tror resenärerna. Situationen är värst på fredagar. Men biljettkontrollörer är de som får utstå ännu värre hot om våld.

2011 blev Mikael Segercrantz brutalt misshandlad i bussen. Varför sker såna händelser och vad skall man göra?

Att köra på fredag och lördag kan vara farligt. Busschaufförer hotar med att strejka fredag och lördagkvällar för att arbetssiutationen skall bli säkrare.

Men att vara busschaufför är också roligt säger Jan Granö på den bilfria dagen 2011.

Helsingfors – vår huvudstad sedan 1812

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Midsommarstångens historia

  Karl Sahlgren pratar sig genom midsommarstångens historia.

  Redaktör Karl Sahlgren pratar sig genom midsommarstångens historia, medan han spelar folkliga låtar på munspel och ritar bilder.

 • Väderprognos och varningar i midsommartid

  Juha Föhr ger en prognos för midsommarafton

  Midsommaren närmar sig. Då bör båtförarna varnas och vädret diskuteras. I det här klippet från 1992 lovar Juha Föhr att det blir tillfälligt varmt och soligt.

 • Morjens: Midsommarsketch

  Lev och dö som en finländare lyder mottot till denna sketch.

  Lev och dö som en finländare lyder mottot till denna sketch i Morjens.

 • Midsommar i Nagu

  17 % av de unga under 25 år på Nagu är arbetslösa.

  Hur har ungdomarna det i Nagu, skärgårdskommun i Åbolands skärgård? Hurudana utsikter har de inför framtiden och midsommaren?

Nyligen publicerat - Arkivet