Hoppa till huvudinnehåll

”Det finns inga misslyckanden, vissa saker bara fungerar bättre än andra”

Saku Tuominen, Bettina Bild: Yle/Hans Johansson saku tuominen

Saku Tuominen grundade tv-produktionsbolaget Broadcasters tillsammans med Juha Tynkkynen då han var endast 21 år gammal. Efter många år som tv-producent sålde han firman och grundade en ny, Idealist Group, som koncentrerar sig på att hjälpa människor att förverkliga sina drömmar.

Sakus liv verkar vara en framgångshistoria. Kan man kalla honom för en symbol för framgång?

- Det finns många olika sorter av framgång, tyvärr mäts den ofta endast i pengar.
Mitt motto är att jag försöker göra saker på ett annat, bättre sätt. Ibland fungerar det, ibland inte.

Hindret för framgång och lycka är ofta att man jämför sig med andra. Det ska man sluta med och istället koncentrera sig på sitt eget liv och sina egna drömmar. Om det man gör inte fungerar gör man något annat. Man ska inte fokusera på det som inte fungerar.

- Det finns inga misslyckanden, vissa saker bara fungerar bättre än andra.

Människans hjärna är strukturerad så att hon reagerar på negativa saker mycket starkare än på positiva. Det är ett slags överlevnadsinstinkt som är allmänmänsklig.

- Om man får en negativ kommentar i till exempel ett äktenskap, behövs det fem positiva för att den ska vägas upp.

I alla förhållanden, oberoende av om det är äktenskap, barnuppfostran eller arbetsgemenskap, borde vi alltid stanna upp och lyssna. Det kan vara svårt för många, vi har inte tid och vi vill snabbt komma fram med vår egen åsikt.

Drömmar som jobb

När Saku grundade Broadcasters tillsammans med Juha Tynkkynen visste han ingenting om riskanalys. Han gick till banken och bad om lån och slängde sig in i projektet. Nu längtar han inte tillbaka till tv-jobbet eftersom han inte mera vill tänka i minuter och sekunder.

- Jag vill vara företagare, jag vill göra saker. Jag vill att 90 procent av min tid går åt till att göra och inte bara till att prata.

Sakus och Juhas nya företag heter Idealist Group och affärsidén är att göra precis vad de vill, sådant som känns bra och är roligt och intressant. Och naturligtvis hoppas de kunna leva på det.

- Vi vill förbättra världen genom att ge nya tankesätt och hjälpa människor att drömma och att nå sina drömmar.

Många av oss har en dröm som vi tänker förverkliga sedan när vi har tid. Kanske vi sedan aldrig har den tiden. Då är det bättre att ha flera nåbara drömmar under livets gång, det är det som gör livet lyckligare. Men man kan inte bara drömma, inte heller bara göra, utan en kombination av dem är den mest lyckade lösningen.

- Det är inte slutresultatet som gör en lycklig, utan jobbat man gör för att uppnå det.


De övriga gästerna hos Bettina var artisten Jari Sillanpää och studerandena Laura Kähkönen och Pippu Ahvenainen som genom att cykla tvärs över den amerikanska kontinenten samlar in pengar för Unicef.

Programmet kan också ses på Arenan.