Hoppa till huvudinnehåll

Etnologisk avhandling om Fiskars bruk belönas

SLS firar 125-årsjubileum
Svenska litteratursällskapet anser att avhandlingen är aktuell och kompletterar tidigare forskning om kulturarv. SLS firar 125-årsjubileum Bild: Yle litteratursällskapet

Sarah Hagström får Svenska litteratursällskapets pro gradu-pris i etnologi. Hennes avhandling vid Åbo Akademi heter "Fiskars bruk i förvandling - lokalitet, kreativitet och kvalitet som drivkrafter i en medvetet styrd kulturarvsprocess".

Svenska litteratursällskapet tilldelar filosofie magister Sarah Hagström priset för bästa avhandling i etnologi 2011-2012. Enligt litteratursällskapet "skriver Hagström in bruksmiljön i den etnologiska forskningen om postmoderna och postindustriella kulturarvsprocesser". Ur prismotiveringarna framgår också att avhandlingen behandlar ett tydligt exempel på hur en plats genom en medveten strategi konstrueras om och fylls med nytt innehåll.

Svenska litteratursällskapet anser att avhandlingen är aktuell och kompletterar tidigare forskning om kulturarv. Prissumman är 1000 euro.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland