Hoppa till huvudinnehåll

Kålmalen äter upp ekoodlarnas grödor

Bild: Wikimedia Commons puppa

De varma luftströmmarna har fört med kålmalen till Finland. Det är fråga om hundratals miljoner insekter, kanske till och med miljarder.

Kålmalen (Plutella xylostella) är en liten fjäril som brukar nå Finland i något skede av sommaren. Den kommer söder- eller österifrån där den övervintrar.

Problemet nu är att kålmalen kommit så tidigt och i så massiva mängder - malen kommer att hinna med minst två larvgenerationer under sommaren. Malen har redan spritt sig över stora områden ända till Lappland i norr. Under somrar med mycket varma luftströmmar kan den flyga ända upp till Spetsbergen.

Ur odlarnas synvinkel betyder insekterna problem; larverna äter upp bladen och angriper blasten på bland annat rädisor, rovor, broccoli och vitkål. Det finns insektgifter att ta till, men inom ekoodling är skördeutsikterna dåliga i och med malens tidiga ankomst.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes