Hoppa till huvudinnehåll

Vinterträdgården – Döden i Portugal

Vinterträdgården
Vinterträdgården - Döden i Portugal Vinterträdgården Bild: ©johanna luoma-tuominen vinterträdgården

Vinterträdgården - Döden i Portugal, en dramatisering av Monika Fagerholms suggestiva och mångfasetterade roman Glitterscenen, som Pipsa Lonka har gjort för Radioteatern.

Det har sagts att Monika Fagerholm i sina romaner inte främst berättar historier – hon frammanar världar. Hennes suggestiva och mångbottnade roman Glitterscenen från 2009 är ett lysande exempel på detta. Att dramatisera det här materialet till en 50 minuters radiopjäs kan verka i det närmaste omöjligt. Pipsa Lonka har lyckats med konststycket i och med att hon valt att koncentrera sig på ett av romanens många spår – samtidigt som hon bibehåller en känsla av den rika och komplicerade väven.
Regissören och ljudteknikern Tiina Luomas suggestiva och nästan hypnotiskt trollbindande föreställning ”Talvipuutarha – kuolema Portugalissa” gjordes ursprungligen för finska radioteatern, och har nu gjorts på svenska under namnet Vinterträdgården – Döden i Portugal.

För regin och ljudregin står även nu Tiina Luoma och i rollerna hör vi Åsa Wallenius, Iida Kuningas, Gustaf Wiklund, Peter Kanerva och Sampo Sarkola. För fadosången, som spelar en viktig roll i föreställningen, står Kirsi Poutanen och hon ackompanjeras på gitarr av Jarmo Julkunen. Produktionskoordinator var Sonja Loikkanen.


Vinterträdgården sänds i Radio Vega onsdag 29.5 kl. 21.10.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje