Hoppa till huvudinnehåll

Årets Faces flaggar för solidaritet

Konsert på Facesfestivalen i Billnäs.
Årets tema på Faces Festival är solidaritet. Konsert på Facesfestivalen i Billnäs. Bild: YLE / Pia Santonen musik orkester

Den mångkulturella festivalen Faces ordnas i år för sextonde gången. Arrangörerna vill göra besökarna uppmärksamma på gemensamt ansvar i ekonomiskt hårda tider.

Temat för årets festival är solidaritet. Temat föddes enligt arrangörerna naturligt eftersom kravet på solidaritet har vuxit i både Finland och Europa under de senaste åren. Flera europeiska länder kämpar med dålig ekonomi. Nedskärningar i bland annat socialt stöd har lett till sämre levnadsförhållanden för många, både i Finland och övriga Europa. Det är just den här realitet festivalarrangörerna vill göra besökarna uppmärksamma på. För att visa exempel har festivalen i år sänkt inträdesbiljetternas pris.

- Så ökar vi möjligheterna också för mindre bemedlade att delta i det här veckoslutet som kan ge glädje och en positiv stämning, säger festivalchef Börje Matsson i ett pressmeddelande från arrangörerna.

Nytt internationellt namn

Festivalen har i år också ett nytt namn, Faces Festival. Enligt Mattsson beskriver namnet festivalen som har blivit bredare men samtidigt mer kärnfull.

- Det är internationellt och skrivs likadant på alla språk.

Också webbsidorna har förnyats helt. De ska nu vara mer besökarvänliga och mer interaktiva än tidigare.

Faces etnofestival grundades år 1998. Festivalen går i år av stapeln den 2-4 augusti på Gumnäs festplats vid Pojo kyrkby.

http://www.faces.fi/

Läs också