Hoppa till huvudinnehåll

Fast & Furious - vinnaren Vin

Paul Walker & Vin Diesel
Fast & Furious 6 Paul Walker & Vin Diesel Bild: Universal Pictures fast and furious 6

Kan ni tänka er att Letty har kommit tillbaka! Och vi som trodde att det var över när hon låg under det brinnande bilvraket och tittade upp mot… Vem Letty är?
Tja, hon var Torettos flickvän tills han trodde att hon var död och den där snygga brasilianskan dök upp och…
Vem Toretto är?
Snälla människor; var har ni varit de senaste tolv åren?!

Den första ”The Fast and the Furious”-filmen körde in på duken 2001 och lämnade uppenbarligen så häftiga bromsspår i publikens själ att man snabbt introducerade två uppföljare. Problemet var bara att den drivande karaktären saknades eftersom Vin Diesel var upptagen på annat håll. Men publikens häftiga respons på hans cameo-framträdande i slutet av ”The Fast and The Furious: Tokyo Drift” (2006) bådade gott och 2009 var han tillbaka i rollen som Dominic Toretto.

Sedan dess har det börjat gå riktigt hårt för serien som personifierar den typ av action där intrigen spelar en underordnad roll medan man satsar allt på tydliga rollkaraktärer, högt tempo, adrenalinkickar och snärtig jargong. Sedan 2006 har även regissören varit densamma; Justin Lin. Frågan är vad som händer när en annan regissör nu tagit över inför del sju. För det var väl ingen som trodde att serien var slut nu?

Nåväl, sexan tar vid där femman slutade. Efter den lyckade kuppen i Rio har världens bästa förare dragit sig tillbaka. Toretto (Vin Diesel) vänslas med vackra Elena (Elsa Patsky) på Kanarieöarna där även Brian (Paul Walker) och Mia (Jordana Brewster) slagit sig till ro med sin lilla baby. Han (Sung Kang) och Gisele (Gal Gadot) åker motorcykel genom tillvaron medan Roman (Tyrese Gibson) och Tej (Ludacris) slösar pengar på bilar, brudar och bärs. Typ.

Men i samband med en attack mot en militärkonvoj dyker det upp ett foto i polisarkivet. Ett foto på Letty (Michelle Rodriguez) . Kvinnan som alla trodde var död visar sig vara
kvinnan utan minne. En mycket farlig sådan. Och plötsligt ser supersnuten Hobbs (Dwayne ”The Rock” Johnson) en chans att locka Toretto tillbaka in i leken.

Efter att man i femman byggde upp ett välfungerande ”Oceans 11”-stuk med fokus på ett sammansvetsat team och ett invecklat rån har man i sexan valt att köra mera med klassisk skrammelaction. Vilket innebär oändliga biljakter, mängder av kraschande plåt, utdragna slagsmål och stora vapen. Tyvärr. För grundingredienserna funkar fortfarande; atmosfären, jargongen och den besynnerliga känslan av lojalitet och vänskap.

Medan varumärken som James Bond, Jason Bourne och Die Hard gått i en allt brutalare riktning håller ”Fast & Furious” fast vid en oskyldigare variant av våld. Man dödar ingen i närbild och tortyrscener förekommer inte. Därtill är överdrifterna ofta av det slag som gör att man snarare skrattar högt än blundar. Sällan hör man en presspublik reagera så högljutt som när Diesel och Rodriguez flyger genom luften i ett vansinnigt försök att trotsa en krock på en bro. Då drar en kombination av sus och skratt genom salongen.

Så vad kan man egentligen säga om en film som detta? Att det är dravligt, förutsägbart, beräknande och ett slöseri med pengar? Javisst. Men samtidigt är det något avväpnande med en actionserie som inte gör några försök att vara något annat än vad den är. Här finns ingen intellektuell cynism och inga försök att söka något slags existensberättigande genom hänvisningar till den verkliga världens ruttenhet. Här är det bara ”tuta och kör” som gäller.

Det som däremot tränger igenom det dieseldoftande skramlet är framhävandet av värderingar som närmast för tankarna i riktning mot ”Lilla huset på prärien”. Här ligger fokus på lojaliteten med sin klass och familj. Männen sliter hårt i sin anletes svett – gärna med tungt fysiskt arbete - ber bordsbön och slåss för sina kvinnor och sina ideal. Och de tuffa kvinnorna står lojalt vid männens sida – här vänslas det inte till höger och vänster. Hör man ihop så gör man det.

Och när det gäller bilarna så framstår dessa än en gång som en motsvarighet till västernhjältarnas hästar. Det är dem man tvättar och trimmar. I del fyra lärde vi oss att ”amerikanska muskelbilar alltid klarar sig bättre än importerade” och i del sex får vi en djup inblick i Torettos syn på livet ”show me how you drive and I´ll tell you who you are”.

Kan det bli tydligare?

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje