Hoppa till huvudinnehåll

Splittrad familj i jakt på välstånd

Familia
Familia Bild: Månharen film & tv nati barriento

Nati stänger sin resväska och hennes livskamrat Daniel ser på i tystnad. Om bara några timmar ska hon lämna sin familj för första gången i sitt femtioåriga liv och bli gästarbetare i Spanien. Hon hoppas att det ska ge hennes familj ett bättre liv.

Det är oro i luften och båda förstår att resan hotar den kärlek som hållt familjen samman genom så många svårigheter. Nati och Daniel började båda sina liv i indianska bondefamiljer högt uppe i Anderna. De växte upp och förälskade sig i Limas slumområden. De rymde hemifrån med sin kärlek för att Natis föräldrar inte accepterade att Daniel var handikappad. 1974 arbetade de tillsammans på en sophög när fotografen och filmaren Mikael Wiström träffade den lilla familjen. Då bar Nati deras nyfödda dotter Sandra i ett knyte på ryggen. Med ytterligare tre barn i ett land präglat av fattigdom och drabbat av inbördeskrig har de 36 åren inte varit enkla.

När Nati rest kämpar Daniel för att hålla samman hemmet. Åttaåriga Nata måste klara sig utan mamma och de vuxna barnen Judith och Dani som också bor hemma får nya roller. På andra sidan Atlanten slipper Nati de dagliga slitningarna i familjen och hon kan spara pengar. Men hon arbetar hårt och ensamheten är svårare än hon kunnat föreställa sig. På nära håll får vi följa familjen Barrientos kamp och kärlekens villkor i en globaliserad värld.

Dok: Familia
Yle Fem torsdag 23.5.2013 kl. 22.00 (Repris från 2010)
7 dagar på Arenan efter sändning
Regi: Mikael Wiström & Alberto Herskovits