Hoppa till huvudinnehåll

"Tradition och upplevelse"

Det handlar om så mycket mer än att springa, säger Kunnas. Bild: YLE/Dan Gustafsson stafettkarneval 2011

Yle Nyheters utredning om vilka skolor som klarat sig bra i Stafettkarnevalen kommer inte som någon överraskning för varken lärare eller sportredaktör Kaj Kunnas. Vi tränar hårt, kvalar hårt och konkurrensen om vem som ska få plats i bussen till Helsingfors är hård, säger rektor Siv Martelin vid Lagmans skola.

Hon berättar att man tidigare brukade träna året runt men att löpandet börjar på allvar efter påsk nuförtiden. Det är ändå hård konkurrens om platserna i bussarna, som vi delar med några andra skolor. Det är också en stor satsning ekonomiskt att köra ner med flera elever.

Lagmans skola i Jakobstad
Lagmans skola har klarat sig fint i Stafettkarnevalen genom åren. Lagmans skola i Jakobstad Bild: Yle lagmans skola

- Vi får in pengar av både Hem och skola, eleverna betalar en del själv men också av staden. Det blir fråga om en hel del pengar för de österbottniska deltagarnas del, säger hon.

I vår har det varit särskilt spännande då vissa elever får åka dubbelt upp till huvudstadsområdet, först Skolmusik och nu Stafettkarnevalen.

Upplevelsen viktig

- Tradition och upplevelse är två centrala orsaker till varför jag tror att österbottningarna vinner så mycket och så ofta i Stafettkarnevalen, säger för sin del sportredaktör Kaj Kunnas.

Han betonar att friidrott, skidor, orientering, uthållighetsgrenar - allt är större utanför än innanför Ring 3:an. Vörå samgymansium är pärlan, där finns Svenskfinlands bästa löften, det är självklart att de kammar hem storkovan i karnevalen.

Det är en stor skillnad mellan att slänga sig i en buss i Österbotten - på äventyr till huvudstaden - med bland annat Borgbacken och "storstan" på programmet. Att starta från Borgå eller Grankulla är inte lika häftigt, säger Kunnas.

Läs mera:

Stafettkarnevalen

Nyligen publicerat - Stafettkarnevalen