Hoppa till huvudinnehåll

Asylsökande i Bulgarien bor i fängelseliknande center

Asylsökande i Bulgarien hålls i fängelseliknande förhållanden. Vid det slutna centret för immigranter i Lyubimets, nära den turkiska gränsen, tvingas både asylsökande och papperslösa immigranter att vistas långa tider.

Barn leker i ett fönster till flyktinganläggningen.
Barn leker i ett fönster till flyktinganläggningen. Barn leker i ett fönster till flyktinganläggningen. Bild: Yle/ Antti Kuronen flyktinganläggning

Enligt principerna för flyktingarnas rättigheter ska asylsökande inte spärras in. Trots det tvingas både barn och vuxna att vistas i det slutna centret i Lyubimets. De kan inte heller gå till domstol för att pröva om det är lagligt att hålla dem vid anläggningen.

Iliana Savova är direktör vid Helsinki-kommittén i Bulgarien.
Iliana Savova är direktör vid Helsingforskommittén i Bulgarien. Iliana Savova är direktör vid Helsinki-kommittén i Bulgarien. Bild: Yle/ Antti Kuronen helsinki-kommittén

- Asylsökande ska ha rätten att genast vända sig till en domstol för att pröva om frihetsberövandet är lagligt. I Bulgarien kan asylsökande få vänta upp till sex månader för att få vända sig till domstol, vilket är oskäligt, säger Iliana Savova, direktör vid Helsingforskommittén i Bulgarien.

Helsingforskommittén har också kämpat för att barn inte ska hållas vid anläggningen eftersom det strider mot människorättskonventioner. Enligt Iliana Savova fortsätter man att hålla barn vid anläggningen med hänvisning till att Bulgarien inte har andra platser att erbjuda dem.

- I grund och botten handlar det om att man inte vill
satsa pengar på det här nu när Bulgariens ekonomi är i kris. Det är cyniskt, men så är det, konstaterar Iliana Savova.

Amnesty pessimistiskt

Amnesty International gav på torsdagen ut sin årsrapport. I den sägs att gränskontroll i dagens värld är viktigare än mänskliga rättigheter.

Frank Johansson, verksamhetsledare vid Amnesty International, säger att de flesta politiker tycker om att prata om mänskliga rättigheter.
- Det är ett värde som är pop och alla vill stå för. Men när det kommer till att sätta ut pengar och resurser för det – särskilt då det gäller en person från ett annat land – så är man ganska ovillig att stå för de vackra orden i festtalen.

Läget i Bulgarien är inget som Johansson egentligen ser som märkligt.
- Det är så som EU:s politik ser ut. Vi håller på att bygga en fästning runt Europa. Den stora orsaken till det här är dels en ekonomisk ojämlikhet som leder till kriser runt om i världen - dels att länderna inte kan komma överens om hur man ska kunna lösa de här kriserna, vilket leder till flyktingskap.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes