Hoppa till huvudinnehåll

Bra start för geriatrisk poliklinik i Åbo

En sjukskötare och en närvårdare samarbetar vid den geriatriska polikliniken
En sjukskötare och en närvårdare samarbetar vid den geriatriska polikliniken Bild: Yle/Linus Hoffman geriatrisk poliklinik


I Åbo öppnades i början av maj en ny geriatrisk poiklinik vid stadssjukhuset. Den är specialiserad på äldre människors behov.

Enligt Laura Jartti, specialläkare inom geriatri, har verksamheten börjat mycket bra. Den 100 patienten anlände på onsdagen till polikliniken, och tack vare det mångprofessionella arbetet så har man kunnat göra helhetsundersökningar av alla. Det är viktigt att kunna reda ut hela situationen med sjukdomar och hemförhållanden. Det hinner man vanligen inte med på jouren eller under ett läkarbesök.

Alla de 100 patienter man hittills har tagit emot skulle annars ha belastat jouren vid ÅUCS. Äldre patienter som besöker den vanliga jourmottagningen blir ofta liggande på sjukhuset och förlorar snabbt sin förmåga att bo hemma. Meningen är att spara in på onödiga jourbesök, men den som behöver akutvård får förstås det. Målet är att ge vård i ett så tidigt skede som möjligt.

Bild: Yle/Linus Hoffman geriatrisk poliklinik

Polikliniken har en budget på 400 000 euro, och målet är få pengarna tillbaka i form av minskade kostnader för långa sjukhusvistelser och uteblivna jourbesök.

Den geriatriska polikliniken finns i den gamla jourens utrymmen vid Åbo stadssjukhus. Patienterna skickas till polikliniken via hemvården eller åldringshemmet. Den är öppen alla vardagar klockan 8 - 18.

Poliklinik för äldre öppnar i Åbo

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland